Ahîzâde Abdulhalim Efendi ve Ahzâb sûresi tefsir risalesi (38. 39. 40. ayetler bağlamında) - Seydaoğlu, Abdlkerim (My University, 2017)
Osmanlı döneminde tefsir ilminin değişik alanlarıyla ilgili çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar, bazen Kur’ân-ı Kerim’in tefsiri şeklinde, bazen de Kur’ân’la ilgili bazı konular üzerine gerçekleşmiştir. Kur’ân tefsirleri de müstakil tefsir şeklinde veya şerh veya hâşiye şeklinde olmuştur.Çalışmamızın ana konusunu oluşturan eser, Osmanlı’nın tefsir geleneğinde ortaya çıkmış, Ahzâb sûresinin 38-40. âyetlerini konu edinmektedir. Müellifi ise, 16. yüzyılın ortalarında yaşamış, dönemin meşhur âlimlerinden Ahîzâde Abdulhalim Efendi’dir.Çalışmamızın ana teması, eser ve müellifi hakkındadır. Bu anlamda müellifin kısaca hayatına ve dönem şartlarına değinilmiş, daha sonra eserle ilgili genel özelliklere ve eserin konu edindiği hususlara dikkat çekilmiştir. Ayrıca eserin yöntem olarak analizini gerçekleştirmek için eserin edisyon kritiği yapılmış ve son olarak da müellifin yöntemi analiz edilmeye çalışılmıştır.

Studies on different fields of interpretation of tafsir has been made in the Ottoman period. These studies sometimes have been based on Qur'anic bazen, and sometimes on Quranic issues. The Qur'anic exegesis is sometimes in the form of a separate Qur'anic tafsir, sometimes in the form of an annotation on the Qur'anic books.The main topic of our work is the verses between 38-40 of capter Ahzâb which is came out from the Ottoman Empire's tafsir interpretation. It is a treatise-style work on the verses. The writer is Ahîzâde Abdulhalim Efendi, one of the famous scholars of the time, who lived in the mid-sixteenth century.The main theme of our work is to reveal the work of Ahîzâde in this work and the way it is practiced around this work. In this sense, the author has briefly drawn attention to the general features of the work and the subjects on which the work is addressed, after briefly discussing his life and the terms of the term. In order to perform the analysis as a method of the work, the critique of the work was made and the method of the author was analyzed in this sense.
Keywords: 16. yy; Abdulhalim Efendi; Abdulhalim Efendi Ahîzâde; Ahîzâde; Ahîzâde Abdulhalim Efendi, (ö. 1013 - 1604); Ahzâb; Bilim adamları; İslam dini; Osmanlı İmparatorluğu; Tarih; Tefsir