Basel-II finansal raporlama sürecine etkisi ve tekstil sektörüne uyumunun araştırılması - Gürel, Mete Sonay (My University, 2009)
Geçmişte yaşanmış olan banka iflasları, büyük şirketlerin batışının ana nedeni olan muhasebe skandalları ve piyasaların küreselleşmesinden kaynaklanan uluslararası uyum ihtiyacının da verdiği etkiyle birtakım yeniliklere ihtiyaç olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda, bankaların yeterli risk ölçümü yapmasını sağlayan Yeni Sermaye Uzlaşısı (BASEL II) ve finansal tabloların uluslararası geçerliliği olan tek bir dili olmasını amaçlayan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) popüler bir hal almış ve gerek finans gerekse de akademik dünyada ön sıralara yerleşmiştir. Basel II ilkeleri sonrasında derecelendirme kavramı önem kazanmıştır. Yüksek derecelendirme notu alabilmek için firmaların finansal yapılarının güçlü olması gerekmektedir. Ancak Türkiye’deki kayıt dışı sorunu göz önünde bulundurulduğunda öncelikli olarak finansal raporlama sürecinin şeffaflığının sağlanması gerekmektedir. Bu nedenle çalışmamızda finansal raporlama sürecinin güven arttırıcı unsurları üzerinde durulacaktır. Basel II’nin rolü başlangıç noktasını oluşturmakta olup Basel II’nin derecelendirme etkisiyle birlikte finansal raporlama süreci harekete geçmektedir. Bunun sonucunda finansal raporlamanın güven arttırıcı unsurları olan uluslararası muhasebe standartları, bağımsız dış denetim, iç kontrol sistemi ve iç denetim canlanmaktadır. Bu etkileşimlerin güvenilir ve sağlıklı olabilmesi için son noktayı etkin bir kurumsal yönetim sistemi oluşturmaktadır. Basel II, 2) Finansal Raporlama, 3) Şeffaflık

It has been indicated that certain novelties are required due to bank liquidations experienced in the past, accounting scandals, which are the main reason of collapse of companies, and the effect of international harmonization need arising from globalization of markets. As a result, New Capital Accord (Basel II), which allows for adequate risk rating for banks, and International Financial Reporting Standards (IFRSs), in which it is aimed at forming a unique language for financial statements with international validity, have become so popular and leading in both financial and academic world. The concept of rating has become very significant after the determination of Basel II principles. Companies are required to have strong financial structures in order to obtain high ratings. However, in consideration of informal economy in Turkey, transparency in financial reporting process should be primarily ensured. Therefore, in our study, the elements of financial reporting process which increase confidence shall be discussed. The role of Basel II comprises the starting point and the financial reporting process is activated by the affect of Basel II rating. Consequently, international accounting standards, independent external audit, internal control system and internal audit which are the elements of financial reporting that increase confidence, are stimulated. Efficient corporate management system constitutes the last point in order to ensure that such interactions are secure and smooth. Basel II, 2) Financial Reporting, 3) Transparency
Keywords: Finansal Raporlama_Tekstil; Sermaye Piyasası