Aşağı Meriç Havzası’nın doğal ortam koşulları, sürdürülebilir kullanımı ve yönetimi - Kibaroğlu, Yasemin (My University, 2021)
Aşağı Meriç Havzası’nın Doğal Ortam Koşulları, Sürdürülebilir Kullanımı ve Yönetimi adlı çalışmanın sahası Türkiye’de Marmara Bölgesi’nde Ergene Bölümü’nde Edirne ili sınırları içinde yer alır. Meriç Havzası’nın Türkiye toprakları içindeki aşağı kısımlarını içermektedir. Edirne ilinin Keşan, İpsala ve Enez ilçeleri tümüyle bu saha içindedir. Trakya’nın Ege sahillerinde yer alan Sazlıdere, Gökçetepe, Erikli, Yaylaköy gibi yerleşimler Marmara Denizi Havzası’nda yer almasına rağmen beşerî ve ekonomik faktörler göz önüne alınarak çalışmaya dahil edilmiştir. Havza, doğal ortam koşulları ve coğrafi konumu nedeniyle yüksek bir potansiyele sahiptir. Ancak sosyal ve ekonomik yönden yeterince gelişememiştir. Bu potansiyelin ekolojik denge bozulmadan, “koruma-kullanma” dengesi gözetilerek değerlendirilmesi gerekmektedir. Çalışma kapsamında öncelikle araştırma sahasının doğal ortam koşullarını oluşturan jeolojik, jeomorfolojik, klimatik, hidrografik faktörler ile toprak ve biyocoğrafya özellikleri incelenmiştir. Sahadaki arazi kabiliyet sınıfları ve arazi kullanım durumu ele alınmıştır. Daha sonra ise hava kirliliği, su kirliliği, toprak sorunları ve biyoçeşitliliğe yönelik tehditler gibi çevre sorunları ile deprem, sel ve taşkın, kuraklık, erozyon gibi doğal afet riskleri ortaya koyulmuştur. Elde edilen veriler doğrultusunda jeolojik, jeomorfolojik, klimatik, hidrografik, toprak, biyoçeşitlilik, hava kalitesi ve doğal afetler açısından sürdürülebilir yönetim ve fiziksel planlama konusunda değerlendirmeler yapılmıştır. Ayrıca tarım, sanayi, turizm, orman, mera ve yerleşim alanları için GZFT analizi yapılarak zayıf ve güçlü yönler tespit edilmiş ve planlama önerileri geliştirilmiştir. Havzada tarım arazileri ve ormanlar geniş sahalar kaplamaktadır. Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi açısından havzanın doğal yapısına uygun ekonomik faaliyetler tercih edilmeli ve karar verme aşamasında her projenin çevresel etkileri analiz edilmelidir.

The field of the study called Natural Environmental Conditions, Sustainable Use and Management of the Lower Meriç Basin is located within the borders of Edirne province in the Ergene division of the Marmara Region in Turkey. It includes the lower parts of the Meriç Basin within the Turkish territory. Keşan, İpsala, and Enez districts of Edirne province are entirely within this area. In addition, settlements such as Sazlıdere, Gökçetepe, Erikli, and Yaylaköy on the Aegean coasts of Thrace were included in the study, considering human and economic factors. The basin has a high potential due to its natural environmental conditions and geographical location. However, it has not developed enough socially and economically. This potential should be evaluated by considering the “protection-use” balance without disturbing the ecological balance. Within the scope of the study, first, geological, geomorphological, climatic, hydrographic factors and soil and biogeographical characteristics that constitute the natural environment conditions of the research area were examined. Land capability classes and land use status in the field are discussed. Then, environmental problems such as air pollution, water pollution, soil problems and threats to biodiversity, as well as natural disaster risks such as earthquakes, floods and floods, droughts and erosion were revealed. In line with the data obtained, evaluations were made on sustainable management and physical planning in terms of geological, geomorphological, climatic, hydrographic, soil, biodiversity, air quality and natural disasters. In addition, SWOT analysis was made for agriculture, industry, tourism, forest, pasture and settlement areas, and weaknesses and strengths were determined, and planning suggestions were developed. Agricultural lands, and forests cover large areas in the basin. In order to ensure sustainable development, economic activities suitable for the natural structure of the basin should be preferred and the environmental effects of each project should be analyzed during the decision-making phase.
Keywords: Arazi Kullanımı; Aşağı Meriç Havzası; Coğrafya; Çevre Sorunları; Edirne; Edirne Lower Meriç Basin; Environmental problems; Geography; Havzalar; Land Use; Sustainable Use and Management; Sürdürülebilir Kullanım ve Yönetim; Turkey; Türkiye; Watersheds