İslam hukuku ile Gana Cumhuriyeti hukukuna göre evlenme : karşılaştırmalı bir inceleme - Umar, Tawfiq Yakub (My University, 2023)
Bu çalışma, İslam hukukunun evlilikle ilgili hükümler ile Gana Cumhuriyeti kişisel statü hukukunda konuyla ilgili düzenlemeleri karşılaştırmalı olarak ele almayı hedeflemektedir. Karşılaştırmalı ve analitik bir içtihat çalışması olan Gana Cumhuriyeti hukuku; konusu ve yöntemi bakımından evlilik bölümlerinde karşılaştırmalı bir hukuk çalışmasına imkân vermektedir. Bu yolla Müslümanların azınlık konumunda bulunduğu Gana Cumhuriyeti'ndeki hukuki imkanlarına dair değerlendirme yapmak imkânı mümkün olacaktır. Bu çalışma ayrıca Ganalı Müslümanların hukuki durumlarıyla ilgili bilimsel tespitler yaparak, bu konuda kendileri için yeni kapılar açılmasının imkanlarını araştırmayı ve mevcut durumun geliştirilmesine ne tür katkı yapacaklarını ortaya koymayı hedeflemektedir. Konunun seçilmesinde, daha önce Ganalı Müslümanların Ahval-i Şahsiyye konuları ve özellikle Evlilikle ilgili hükümler bakımından hukuki durumlarıyla ilgili olarak islam hukuku ve mevcut hukuki statüyü karşılaştırmalı olarak inceleyen herhangi bir çalışmanın bulunmayışı etkili olmuştur. Bu araştırma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş şunları içerir: Araştırma temelleri, başlığı seçme nedenleri, konunun önemi, çalışma hedefleri, araştırma metodolojisi, araştırma problemi, önceki çalışmaların değerlendirilmesi ve araştırma planı. Ayrıca girişte Gana Cumhuriyeti hakkında manların durumu, İslam'ın Gana'ya girişi, Gana Cumhuriyeti Hukukunun doğası ve kaynakları hakkında bilgilere yer verilecektir. Birinci bölümde İslam Hukuku ile Gana Cumhuriyeti hukuku çerçevesinde evlilik konusundaki temel hükümlere yer verilecektir. Bu çerçevede İslam hukukunda evlilik, tanımı, hükümleri ve konuyla ilgili önceki çalışmalar ele alınacaktır. Daha sonra Gana Cumhuriyeti hukukunda evlilik: tanımı, hükümleri ve konuyla ilgili önceki çalışmalar incelenecektir. Çalışmanın ikinci bölümünde, eşlerin her iki hukuk sisteminde sahip olduğu karşılıklı hak ve sorumlulukları ele alınarak benzer ve farklı yönleri karşılaştırılmaktadır. Üçüncü bölümde evlilik Hukuku bakımından İslam Hukuku ile Gana Cumhuriyeti hukukundaki hükümlerin karşılaştırılması yapılmaktadır. Bu çerçevede evlilik akdinin farklı yönleri her iki hukukun tanımlamaları bakımından tartışılacaktır. Sonuç kısmında, iki hukuk sisteminde evlilik hukuku açısından mevcut hükümler değerlendirmeye tabi tutularak, Gana Müslümanlarının hukuki ve siyasi süreçlere katılımını etkileyen farklı yaklaşımlara dikkat çekilecektir.

This study aims to compare the marriage-related provisions of Islamic law and the relevant regulations in the personal status law of the Republic of Ghana. The law of the Republic of Ghana, which is a comparative and analytical case-law; In terms of its subject and method, it allows a comparative law study in marriage departments. In this way, it will be possible to evaluate the legal possibilities in the Republic of Ghana, where Muslims are in a minority position. This study also aims to investigate the possibilities of opening new doors for them in this regard by making scientific determinations about the legal situation of Ghanaian Muslims and to reveal what kind of contribution they will make to the improvement of the current situation. The lack of any study that comparatively examined the current legal status and Islamic law regarding the legal status of Ghanaian Muslims in terms of personal status issues and especially marriage-related provisions has been influential in the selection of the subject. This research consists of an introduction and three chapters. The introduction includes: Research foundations, reasons for choosing the title, importance and objectives of the study, research methodology, research problem, literature review, and research plan. In addition, general information about the Republic of Ghana, the situation of Muslims, the introduction of Islam to Ghana, the nature and sources of the Law of the Republic of Ghana will be included in the introduction. In the first chapter, the basic provisions on marriage within the framework of Islamic Law and the law of the Republic of Ghana are examined. In this context, marriage in Islamic law, its definition, provisions and previous studies on the subject are discussed. Then, marriage in the law of the Republic of Ghana: its definition, provisions and previous studies on the subject are studied. In the second chapter of the study, the introductions, pillars, and terms and conditions of marriage. In the third chapter, the mutual rights and responsibilities of the spouses in both legal systems are discussed and their similarities and differences are compared. And a comparison of the provisions of Islamic Law and the law of the Republic of Ghana is made in terms of marriage law. In this context, different aspects of the marriage contract are discussed in terms of the definitions of both laws.In the conclusion, the existing provisions in terms of marriage law in the two legal systems are evaluated and different approaches that affect the participation of Ghana Muslims in legal and political processes are pointed out.
Marriage according to Islamic law and the law of the republic of Ghana : a comparative study
Keywords: Ahvâl-İ Şahsiyye; Aile hukuku; Aile hukuku (İslam hukuku); Domestic relations; Domestic relations (Islamic Law); Evlenme hukuku; Evlilik (İslam hukuku); Evlilik Hukuku (Aile Hukuku); Famıly Law; Gana; Gana Cumhuriyeti Hukuku; Ghana; Islamıc Jurısprudence; İslam Hukuku; Law Of The Republıc Of Ghana; Marrıage; Marriage (Islamic law); Marriage law; Nikah; Personal Status