Emeklilerde başa çıkma ve dindarlık ilişkisi - Yıldız, Refik (My University, 2019)
Emeklilerin, emekliliğin getirdiği sorunlar ve ruhsal problemlerle başa çıkma süreci, psikolojide gelişim psikolojisi ve sağlık psikolojisi açısından çalışılmıştır. Din psikolojisi alanında ise dinin başa çıkma sürecindeki rolü ele alınmıştır. Bu tezde de emekliliğin getirdiği sorunlarla başa çıkmada dinin rolü, Türk-Müslüman örneklem üzerinde gerçekleştirilen araştırma çerçevesinde ele alınmıştır. Emeklilerde, cinsiyet, yaş, eğitim, sağlık, mali durum ve sosyal çevre gibi sosyo-demografik değişkenlerin dindarlık, dini başa çıkma ve hayat memnuniyeti ile olan ilişkisi de ayrıca ele alınmıştır. Araştırmanın örneklemi, genellikle İstanbul’da yaşayan emeklilerden oluşmaktadır. Bu çerçevede 200 kişiye anket uygulanmıştır. Katılımcıların 164’ü erkek 36’sı kadındır. En genci 41 yaşındayken en yaşlısı 89 yaşındadır. Yaş ortalamaları ise 62’dir. Söz konusu değişkenler arasında ilişkinin tespiti için dini başa çıkma ölçeği, hayat memnuniyeti anketi ve dindarlık ölçeğinden oluşan anket forumu kullanılmıştır. Çalışmamızda değişkenler arasındaki ilişkilerin durumu ve bu ilişkilerin sonuçları ele alınmıştır. Bu bulgular kullanılarak emeklilerde, dini başa çıkma, dindarlık ve hayat memnuniyeti arasında ilişki olup olmadığı tahlil edilmiştir. Bulgulara göre emeklilerin olumlu dini başa çıkma tutumları, dindarlık ve hayat memnuniyetleri arasında anlamlı pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

The problems of retirement have been studied in developmental psychology and health study in western cultures. The role of religion on coping process with retirement also has been studied in the psychology of religion on the Judeo-Christian samples. This study investigates the relationships between religious coping, religiosity and life satisfaction among Turkish Muslim retirees. The sample of study consists of 200 Turkish Muslim retirees from mainly Istanbul. 164 of the sample were male and 36 of sample were female. Religiosity Scale, Religious Coping Scale and Satisfaction with Life Scale were used to collect data. Findings indicated that religiosity and religious coping were positively related the satisfaction with life.
Keywords: Din Psikolojisi; Dindarlık; Dini Başa Çıkma; Emeklilik; Hayat Memnuniyeti Psychology of Religion; Life Satisfaction; Religiosity; Religious Coping; Retirement