The feasibility and efficiency analysis of infrared radiation reduction methods for warships - Güven, Emin (My University, 2006)
HARP GEMİLERİ İÇİN KIZILÖTESİ YAYIMIN AZALTILMASI YÖNTEMLERİNİN FİZİBİLİTE VE ETKİNLİK ANALİZİ Bu tezin amacı; bir savaş gemisinin yaptığı kızılötesi yayımın (kızılötesi iz ya da imza) azaltılmasına yönelik mevcut yöntemlerin ve etkinliklerinin değerlendirilmesidir. Bu değerlendirme, söz konusu yöntemlere yönelik tanımlanabilen parametrelerin karşılaştırılması yoluyla yapılmaktadır. Bu parametreler: Savaş gemisinin toplam maliyeti, savaş gemisinin kızılötesi güdümlü mermiler ile vurulma olasılığı, geminin kızılötesi güdümlü mermiyi fiziksel imha (hardkill) ve elektronik harp (softkill) kullandığı halde kaçırma olasılığı, uygulanacak kızılötesi imza azaltma donanımının sıcaklık düşürme seviyesi, bu sistemin uygulanmasından sonar geminin toplam performansı, azaltım yönteminin bakım ve toplam maliyeti. Dikkate alınan kızılötesi imza azaltım yöntemleri ise özel yüzey boya kullanımı, savaş gemisini perdeleyecek sis oluşturulması, geminin bordasının su ile soğutulması, makine dairesinin izolasyonu ve egzoz bacası ile egzoz dumanının soğutulmasıdır. Ayrıca bu araştırma; mühendislik yönetimi yaklaşımını kullanarak, bir savaş gemisinin kızılötesi imzasının azaltılması yöntem ya da yöntemlerinin uygulanması konusunda daha güvenilir karar verilebilmesi için bir fizibilite modeli sunmaktadır.

THE FEASIBILITY AND EFFICIENCY ANALYSIS OF INFRARED RADIATION REDUCTION METHODS FOR WARSHIPS The objective of this thesis is to evaluate the efficiencies of the current methods of reducing the infrared radiation (signature) of a warship by comparing the definable parameters of these methods such as the cost of the warship, the probability of hit by the IR guided missiles, the probability of missing the IR missile by hardkill and softkill, and the temperature reduction level by the IR signature reduction equipment, total ship performance after installation, maintainability and total cost of the reduction method. The considered infrared signature reduction methods are using special surface paint, generating fog to screen the warship, cooling the hull of the warship with water, isolation of the engine room, and cooling the exhaust duct and plume of the warship. Moreover, this research brings up a feasibility model in order to give more reliable decisions about applying the method (or methods) of infrared reduction of a warship by using the engineering management approach.
Keywords: Ekonomi; Yatırımlar