Kobilerin pazarlama sorunları: sanayi ve hizmet sektöründeki kobiler arasındaki pazarlama sorunları farklılıkları üzerine bir araştırma - Koncuk, Gözde (My University, 2019)
Globalleşme ile birlikte dünya çapında birçok işletmenin aynı anda ürün / hizmet sunduğu günümüzde, pazarda başarılı olabilmek için pazarlama araçlarının optimum şekilde kullanılması gerekmektedir. Fakat ne yazık ki KOBİ’ler, kendilerine has özellikleri ve problemlerinden dolayı pazarlama konusunda ciddi sorunlar yaşamaktadır.Sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin pazarlama sorunlarını ve temel pazarlama faaliyetlerindeki etkinlik düzeyleri arasındaki farklılıkları tespit etmek, bu araştırmanın ana amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın yan amaçları ise sektör ayrımı olmaksızın KOBİ’lerin en çok ve en az sorun yaşadığı alanları tespit etmek ve temel pazarlama faaliyetlerinde etkin olan ve olmayan KOBİ’lerin diğer pazarlama konularında yaşadıkları sorunlar arasında bir fark olup olmadığını incelemektir. Bu amaçla, İTO üyesi 312 KOBİ üzerinde bir araştırma yapılmıştır.Araştırma sonucunda, sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler ile hizmet sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler arasında; iç pazarda pazarlama araştırması ve pazarlama karması sorunları, dış pazarlarda ise ürün / hizmet ile ilgili sorunlar, fiyat ile ilgili sorunlar ve devlet desteğinden yararlanma ile ilgili sorunlar konularında farklılıklar olduğu görülmüştür. Bu unsurların tümünde sanayi sektöründeki KOBİ’lerin hizmet sektöründeki KOBİ’lere oranla daha fazla sorun yaşadığı tespit edilmiştir. Buna ek olarak; pazarlama departmanı mevcudiyeti, stratejik iş planı yapma, müşteri ve pazar veritabanı mevcudiyeti ve üst yönetime raporlama yapma gibi temel pazarlama faaliyetlerinde de sanayi sektöründeki KOBİ’lerin hizmet sektöründeki KOBİ’lere göre daha etkin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

With globalization, when many companies around the world offer products / services at the same time, marketing tools must be used optimally in order to be successful in the market. Unfortunately, SMEs face serious problems in marketing because of their unique features and problems.The main purpose of this research is to determine the differences between the marketing problems of industry SMEs and service SMEs and their effectiveness levels in basic marketing activities. The secondary aims of the study is to determine whether SMEs face the most and least problematic areas without any sector distinction and whether there is a difference between the problems faced by SMEs active in other marketing issues in basic marketing activities. For this purpose, a survey was conducted on 312 SMEs of ITO members.As a result of the research, industry SMEs and service SMEs; there were differences in marketing research and marketing mix problems in domestic market, problems product / service problems, price problems and problems related to benefiting from state support in foreign markets. In all of these factors, it was determined that industry SMEs experienced more problems than service SMEs.. In addition; it is concluded that industry SMEs are more effective than service SMEs in basic marketing activities such as marketing department presence, strategic business plan making, customer and market database presence and reporting to top management.
Keywords: Export marketing; Hizmet endüstrisi; hizmet sektörü SME; İhracat pazarlaması; industrial sector; KOBİ; Management; Marketing; marketing problems; Pazarlama; pazarlama sorunları; sanayi sektörü; Service industries; service sector; Yönetim