Memduh Ün sinemasında edebiyat uyarlamaları - Hamamcıoğlu, Kemal (My University, 2010)
Soyadı : Kemal Hamamcıoğlu letişim Bilimleri nema Zeynep Çetin Erus Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans – Aralık 2010 Memduh Ün Sineması, Edebiyat Uyarlamaları, Uyarlama, Türk Sineması

MEMDUH ÜN SİNEMASINDA EDEBİYAT UYARLAMALARI Memduh Ün sinemasında edebiyat uyarlamaları önemli bir yer tutmaktadır. Bu araştırmada amaçlanan Ün sinemasında yer alan edebiyat uyarlamalarının yapım nedenlerinin Ün’ün yapımcı ve yönetmen kimliğine değinerek ortaya çıkarabilmektir. Tez çalışmasında Ün’ün hayatından yola çıkarak, sinema ile tanışmasını ve sonrasında gerçekleştirdiği edebiyat uyarlamalarını roman, öykü ve oyun uyarlamaları bölümleri altında incelenmiştir. Son bölümde ise her üç türden bir örneğin yapım ve çekim koşullarını detaylı olarak ele alınmıştır. Ün sinemasında yer alan öykü, roman ve oyun uyarlamalarının oluşum süreçlerinin nedenleri değişiklikler göstermektedir. Örneğin, Ün ilk dönem uyarlamalarında ticari kaygılarla hareket ederken, son dönem uyarlama filmlerini ticari kaygılardan öte saygınlık kazanmak için çektiği gözlenmiştir. Ün’ün çekmiş olduğu edebiyat uyarlamaları, Türk sinemasının ve sinema izleyicisinin beklentileri doğrultusunda şekillenmiştir. Her türde uyarlama yapan Ün, en çok kenar mahalle insanlarının dünyasını anlattığı melodram ve polisiye türünde başarılı olmuştur. Name and Surname : Kemal Hamamcıoğlu Field : Communication Sciences Programme : Cinema Supervisor : Ass. Prof. Zeynep Çetin Erus Degree Awarded and Date : Master – December 2010 nema of Memduh Ün, Adaptation of Literature, Adaptation, Türkish Sinema ABSTRACT THE ADAPTATION OF LITERATURE IN MEMDUH ÜN’S CİNEMA Adaptation of literature has really an important place on Memduh Ün’s cinema. The aim in this research is to reveal, the reasons of producing in Memduh Ün’s adaptation of literature with mentioning Memduh Ün’s director and productor identity. The research is about Ün’s meeting with cinema, adaptation of literature, novel, story, plays to the cinema from the begining with sections. In last section , each of three type’s of producing and shooting conditions are researched. In Un’s cinema adaptation of novel story plays shows differences for the reasons of their apperances. For example, in his first terms adaptations, it can be understood that they are for commercial profit but in his last term. They are for gaining respect Ün’s adaptation is shaped with expectations of Turkish cinema and cinema viewer Ün, who makes adaptations from every hind, become successfull with the story of suburbs people’s worlds with a melodramatic way and dedective stories.
Keywords: Beyaz Perde; Sinema