Yaşam sevgisi ve genel psikolojik sağlık arasındaki ilişkide manevi iyi oluşun aracı rolü - Tunç, Muhammed Furkan (My University, 2023)
Bu araştırmanın temel amacı, 18-65 yaş aralığında bulunan bireylerin yaşam sevgisi ve genel psikolojik sağlıkları arasındaki ilişkide manevi iyi oluşun aracı rolünü incelemektir. Araştırma, İlişkisel Tarama Modeli’ne uygun olacak şekilde tasarlanmıştır. Araştırmada, yaşam sevgisi bağımsız değişken, genel psikolojik sağlık bağımlı değişken ve manevi iyi oluş ise aracı değişken olarak belirlenmiştir. Bağımlı, bağımsız ve aracı değişkenler arasında kurulan modelin doğruluğunu test etmek amacıyla Hayes’in PROCESS Modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşayan 329 kişi oluşturmaktadır. Bu kişiler çalışma grubuna dahil edilirken kolayda örnekleme yönteminden faydalanılarak çalışmaya dahil edilmiştir. Kolayda örnekleme, ana kütle içerisinden seçilecek örnek kesimin araştırmacının yargılarınca belirlendiği tesadüfi olmayan örnekleme yöntemidir. Araştırmanın çalışma grubuna ulaşabilmek için çevrimiçi (online) platformlar aracılığıyla anket çalışma formlarının istenen şekilde doldurulduğu varsayılmaktadır. Veri toplama araçları arasında araştırmacı tarafından oluşturulan onam formu, demografik form, Yaşam Sevgisi Ölçeği (YSÖ), Genel Sağlık Anketi (GSA) ve Manevi İyi Oluş Ölçeği (MİOÖ) yer almaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemi olarak ilişkisel tarama modelinde tasarlanmaktadır. Çalışma grubundan elde edilen veriler SPSS 28 paket kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada, ikili değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Momentler Çarpımı yöntemine başvurulmuştur. Yaşam sevgisi ve genel psikolojik sağlık değişkenleri arasındaki ilişkide manevi iyi oluşun aracı rolünü belirlemek adına aracılık analizi uygulanmıştır. Yaşam sevgisi, genel psikolojik sağlık ve manevi iyi oluş değişkenleri ile demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi ayrı ayrı ölçebilmek adına bağımsız gruplar t testi ve ONE-WAY ANOVA analizleri uygulanmıştır. Yaşam Sevgisi Ölçeği 4 maddeden ve tek bir alt boyuttan oluşmaktadır. Genel Sağlık Anketi, 12, 28, 30 ve 60 sorudan oluşmak üzere dört ayrı form şeklindedir. Anket 3 alt boyuttan (kaygı/ depresyon, sosyal işlev ve uyku bozukluğu) oluşmaktadır. Bu araştırmada 12 maddelik kısa formunun kullanılmasına karar verilmiştir. Manevi İyi Oluş Ölçeği, 12 maddeden ve 3 alt boyuttan (anlam, huzur ve inanç) oluşmaktadır.

The main purpose of this study is to examine the mediating role of spiritual well-being in the relationship between love of life and the general psychological health of individuals between the ages of 18-65. The research was designed in accordance with the Relational Screening Model. In the study, love of life was determined as the independent variable, general psychological health as the dependent variable and spiritual well-being as the mediating variable. Hayes' PROCESS Model was used to test the model accuracy established between dependent, independent and mediating variables. The study group of the research consists of approximately 329 people living in various provinces of Turkey. While these people were included in the study group, they were included in the study using convenience sampling. Convenience sampling is a non-random sampling method in which the sample group to be selected from the main mass is determined by the researcher judgment. In order to reach the study group of the research, it is assumed that the questionnaire study forms are filled in as requested through online platforms. Data collection tools include the consent form created by the researcher, demographic form, Love of Life Scale (LLS), General Health Questionnaire (GHQ) and Spiritual Well-Being Scale (SWBS). The research is designed in a relational survey model as a quantitative research method. The data obtained from the study group were analysed using SPSS 28 package programme. The first objective of this study is to examine the mediating role of spiritual well-being in the relationship between love of life and general psychological health. In the study, Pearson Product Moment method was used to examine the relationship between the two variables. Regreson test was applied to determine the mediating role of spiritual well-being in the relationship between love of life and general psychological health variables. In order to measure the relationship between love of life, general psychological health and spiritual well-being variables and demographic variables separately, independent group t-test was applied. ANOVA (One-Way Analysis of Variance) statistics was used to measure the gnificance between love of life, general psychological health and spiritual well-being. The Love of Life Scale consists of 4 items and a single sub-dimension. General Health Questionnaire is in the form of four separate forms consisting of 12, 28, 30 and 60 questions. The questionnaire consists of 3 sub-dimensions (anxiety/ depression, social functioning and sleep disturbance). It was decided to use the 12-item short form in this study. The Spiritual Well-Being Scale consists of 12 items and 3 sub-dimensions (meaning, peace and belief).
Keywords: aracılık analizi; Dini yönleri; Duygular; Emotions; genel psikolojik sağlık; general psychological health; Love of life; manevi iyi oluş; mediation analysis; Psikoloji; Psychology; Religious aspects; Spiritual life; spiritual well-being; Tinsel yaşam; Yaşam sevgisi