Escherichia Coli’nin Alternatif Elektrik Akımı İle İnaktivasyonu - Hacıoğlu, Hüsniye (My University, 2008)
Derelerde veya atık sularda antibiyotiklere dirençli fekal kaynaklı Escherichia coli suşlarının varlığı ve bu suşların eğlence amaçlı kullanılan deniz sularına taşınması halk sağlığı yönünden önemli bir sorun oluşturabilir. Bu nedenle, denizlere boşaltılacak olan atık sular veya kirlenmiş dereler içerisinde fekal kaynaklı Escherichia coli’yi inaktive edecek etkili bir dezenfeksiyon metodu uygulamak gerekmektedir. Bu çalışmamızda imipenem (10 µg/ ml), sefuroksim (30µg/ ml), sefotaksim (30 µg/ ml), ampisilin (10µg/ ml) ve amoksisilin klavulanik asite (30 µg/ ml) dirençli olan fekal kaynaklı Escherichia coli (MAAG 1405) ve Escherichia coli (ATCC 25922) suşu üzerine farklı amperlerdeki alternatif elektrik akımının inaktivasyon etkisi Ayamama ve Sarısu Dereleri’nden, Karadeniz ve Marmara Denizi’nden, Ayamama Deresi’nin Marmara Denizi’ne döküldüğü ve Sarısu Dersi’nin Karadeniz Denizi’ne döküldüğü noktalardan alınan su örneklerinde ve organik yük içeren Lauryl Sulfate Broth’da araştırılmıştır. Deniz suyu örnekleri hariç, Escherichia coli suşlarının inaktivasyon sürelerinin su örneklerinin içeriklerine göre değişme gösterdiği gözlenmiştir. Çalışmamızda, 1 A alternatif elektrik akımı uygulaması ile her iki test suşu Karadeniz ve Marmara Denizi’nden deniz suyu içerisinde 1-3 dakikada, Ayamama Deresi’nden alınan dere suyu içerisinde 5-10 dakikada, Lauryl Sulfate Broth içerisinde 20-35 dakikada inaktive edilmişlerdir. Sarısu Deresi içeriği nedeni ile dereden alınan su örneğine maksimum 0.5 A alternatif elektrik akımı uygulanabilmiştir. Deniz suyundaki inorganik maddelerin Escherichia coli üzerine alternatif elektrik akımının inaktivasyon etkisini arttırdığı gözlenmiştir. Test ortamının organik içeriği arttırıldıkça alternatif akım uygulaması ile Escherichia coli inaktivasyonu için daha uzun süre gerektiği gözlenmiştir. Sonuç olarak alternatif elektrik akım uygulaması denizlere boşaltılacak olan kirlenmiş dereler ve atık sulardaki Escherichia coli suşlarının inaktivasyonlarında kullanılabilir.

INACTIVATION OF ESCHERICHIA COLI VIA ALTERNATING ELECTRIC CURRENT Presence of fecal Escherichia coli strains which have resistance to antibiotics in wastewaters or rivers, and transferring these strains into marine waters used for recreational purpose may cause a significant impact on public health. Therefore, it is necessary to apply an effective disinfection method to inactivate fecal Escherichia coli strains in wastewaters and polluted rivers which discharge into sea. In the present study the inactivation effects of different-amperage alternative electric current on both fecal Escherichia coli (MAAG 1405) (Marmara Sea isolate) resistant to imipenem (10 µg/ ml), cefuroxime (30µg/ ml), cefotaxim (30 µg/ ml), ampicillin (10µg/ ml) and amoxicillin clavulanic acid (30 µg/ ml)) and Escherichia coli (ATCC 25922) were examined in the water samples collected from Ayamama and Sarısu Rivers, Black and Marmara Seas, the discharged points of Ayamama River into Marmara Sea and Sarısu River into Black Sea, and Lauryl Sulfate Broth containing organic load. It was seen that the inactivation times of Escherichia coli strains varied with different water samples except samples of marine waters. Both test strains were inactivated within 1-3 minutes in the test media containing Black and Marmara Sea waters (1A), 5-10 minutes in river water obtained from Ayamama River (1A), 5 minutes in river water obtained from Sarısu River (0.5A), 20-35 minutes in Lauryl Sulfate Broth (1A) via alternative electric current. We concluded that inorganic substances in marine waters increase inactivation effect of alternative current on Escherichia coli. As the organic content of the test media was increased, inactivation of Escherichia coli strains via alternative electric current treatment was required longer time. As a conclusion, alternative current treatment may be used in inactivation of Escherichia coli strains in polluted rivers and wastewaters discharged into sea.
Keywords: Biyoloji