Epilepsi hastalarının öz yeterliğinin belirlenmesi - Adadıoğlu, Öznur (My University, 2019)
Amaç: Araştırma, “Epilepsy Self Efficacy Scale ” (Epilepsi Öz Yeterlik Ölçeği) adlı ölçeğin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğini belirleyerek epilepsi hastalarının öz yeterliğini değerlendirmek amacıyla metodolojik ve tanımlayıcı çalışma olarak yapıldı.Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklemini, Mayıs 2016- Mayıs 2017 tarihleri arasında İstanbul ilindeki bir eğitim ve araştırma hastanesi epilepsi polikliniğinde, epilepsi tanısı ile takip edilen hastalar oluşturdu. Araştırmanın ilk basamağı olan “Epilepsi Öz Yeterlik” ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışması 330 hasta ile ikinci basamağı ise 200 hasta ile gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri Epilepsi Öz Yeterlik Ölçeği ve Hasta Tanılama Formu ile toplandı.Bulgular: Epilepsi Öz Yeterlik Ölçeği’nin, test tekrar test güvenirliğinin ,95, Cronbach alfa kat sayısının ise ,91 olduğu bulundu. Ölçeğin Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptandı. Araştırmanın ikinci aşamasında, Epilepsi Öz- Yeterlik Ölçeği ortalama puanı 6.80±1.39 olarak bulundu. Epilepsi Öz Yeterlik Ölçeği puan ortalaması ile cinsiyet, öğrenim durumu, mesleki durum, ekonomik durum, nöbet sıklığı, düzenli ilaç kullanımı, kullanılan ilaç sayısı, ilaçla ilgili sorun yaşadığındaki davranışları, aile desteği, hastalığı hakkında bilgi alma, hastalığını çevreden gizleme arasında fark olduğu belirlendi (p<,05).Sonuç: Hastaların epilepsi öz yeterlik puanlarının ortanın üzerinde olduğu belirlendi. Epilepsi Öz Yeterlik Ölçeğinin Türk toplumunda epilepsi hastalığı olan bireylerin öz yeterliklerini belirlemede kullanılabileceği kararına varıldı.

Purpose: The study was conducted methodologically and descriptively for the purpose of determining the validity and reliability of the Turkish form of the “Epilepsy Self-Efficacy Scale” and evaluating the self-efficacy of epilepsy patients.Material and Method: Sample of the study consisted of patients who came to the epilepsy outpatient clinic of a Training and Research Hospital in the province of İstanbul with the diagnosis of epilepsy in May 2016- May 2017. While the first stage of the study, validity and reliability study of the “Epilepsy Self-Efficacy Scale” was implemented with 330 patients; the second stage was implemented with 200 patients. Study data were collected with the Epilepsy Self-Efficacy Scale and Patient Information Form.Findings: It was found that the test-retest reliability of the Epilepsy Self-Efficacy Scale was ,95 and the Cronbach’s alpha coefficient ,91. It was determined that the scale was a valid and reliable tool for the Turkish society. In the second stage of the study, mean score of the Epilepsy Self-Efficacy Scale was found to be 6.80±1.39. It was determined that there was a difference between the score of the Epilepsy Self-Efficacy Scale and gender, educational background, professional status, economic condition, seizure frequency, regular drug use, number of drugs used, behaviors displayed in case of having a problem with drugs, family support, state of obtaining information about the illness and hiding the illness from other people (p<,05).Conclusion: Epilepsy self-efficacy scores of the patients were found to be above average. It was concluded that the Epilepsy Self-Efficacy Scale could be used in determining the self-efficacy of individuals suffering from epilepsy in the Turkish society.
Keywords: epilepsi; epilepsy; Geçerlik; güvenirlik; Hemşirelik; Hemşirelik Tanıları; Nursing; Nursing Diagnosis; öz yeterlik Validity; reliability; self-efficacy