Serbest piyasa ekonomisine geçiş sürecinde Dağıstan ekonomisi - Gül, Halil İbrahim (My University, 1998)
Serbest Piyasa Ekonomisine Geçiş Sürecinde Dağıstan Ekonomisi. - Özet- Dağıstan, Rusya Federasyonuna bağlı özerk bir cumhuriyettir. Stratejik önemi olan kafkaslarda yer alan Dağıstan'ın; jeopolitik, ekonomik ve siyasi önemi Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra daha da artmıştır. Komşu ülkeler olan Azerbaycan, Gürcistan bağımsızlığını kazanmış, Çeçenistan ise bu yolda ilerlemektedir. Rusya'nın Kafkaslarda en üç sınır kapısı olan Dağıstan bu önemini bilmekte ve durumunu çok iyi değerlendirmek istemektedir. Komünist sistemin ortadan kalkmasından sonra ülke başı boş kalmış, fabrikalar kapanmış, yabancı teknik iş göçü yaşanmış, tarımsal üretim gerilemiş, bunu gören ve yaşayan halk eski sistemi özler hale gelmiştir. Tarihi ipek ve baharat yolu üzerine kurulmuş olan ülke, oldukça bakir durumdadır ve eski ticari önemini yeniden kazanmak istemektedir, ülke mevcut yeraltı ve yerüstü kaynaklarını yeteri kadar değerlendirememekte, kendisini dış dünyaya tanıtamamaktadır.
Keywords: Ekonomi