Özel öğretim kurumlarında okul temelli mesleki gelişim uygulamaları : bir durum çalışması - Yapıcı, Gamze (My University, 2025)
Çalışmada mesleki gelişim süreçlerinin öğretmenlerin eğitim performansları ve öğrenci başarıları üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Mesleki gelişim, öğretmenlerin hizmet içi eğitim yoluyla bilgi ve becerilerini artırmaları için tasarlanmış, formal ve enformel öğrenme faaliyetlerini içeren bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Türkiye'deki mesleki gelişim çalışmalarının tarihçesi, 1960 yılından itibaren merkezi bir yapıda başlamış ve zamanla yerel düzeyde valilikler ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile koordineli bir şekilde yürütülmeye başlanmıştır. Bu süreçler, öğretmenlerin kendilerini sürekli geliştirmelerini teşvik ederken, öğretimde yeniliklere uyum sağlamalarını da amaçlamaktadır. Yapılan bu çalışma ile gelişmelerin ne kadar iyi takip edildiği ne gibi uygulamaların yapıldığı, uygulama öncesi eksikliklerin analiz edilip edilmediği, program öncesi ve sonrası yapılan çalışmaların eğitime ve öğretmene ne gibi katkılar sağladığı, öğrencinin eğitim hayatını ne kadar etkileyebileceği ile ilgili birbiriyle ilintili olan bu sistemin güncel durumda nasıl yol aldığı üzerinde durulmuştur. Bu araştırmanın temel amacı okul temelli mesleki gelişim anlayışı ile özel okullarda yapılan mesleki gelişim uygulamalarını öğretmen ve yönetici görüşleriyle inceleyerek ne tür okul temelli mesleki gelişim çalışmaları yapıldığı, planlamaların nasıl yapıldığı, ihtiyaç analizi yapılıp yapılmadığı, faaliyetlerin türleri ve yapılan uygulamaların ne gibi katkılar sağladığını ele almaktır. Böylece mesleki gelişim adına yapılan uygulamaların güncelliği ve işlevselliği üzerinde durulmaktadır. Çalışmada araştırma yöntemlerinden nitel araştırma yöntemi ve tekli durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu farklı kademelerde ve 5 farklı özel okulda görev yapmakta olan 10 öğretmen ve 5 yönetici oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formları ve ses kayıtları ile toplanılmıştır. Elde edilen veriler ise içerik analizi ile incelenmiştir. OTMG (Okul Temelli Mesleki Gelişim) uygulamaları, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini desteklemeyi hedefleyen önemli bir araçtır, ancak bazı alanlarda geliştirilmesi gereken yönler bulunmaktadır. Eğitimlerde en çok vurgulanan eksiklikler, interaktif uygulamaların yetersiz olması, teknolojik zorluklar, yüz yüze eğitimlerin ve uygulamalı içeriklerin eksikliği gibi konularda odaklanmaktadır.

The study comprehensively examined the effects of professional development processes on teachers' educational performance and student achievement. Professional development is defined as a process designed to increase teachers' knowledge and skills through in-service training, which includes formal and informal learning activities. The history of professional development studies in Türkiye began in 1960 in a centralized structure and over time began to be carried out in coordination with governorships and district national education directorates at the local level. These processes encourage teachers to continuously improve themselves while also aiming to adapt to innovations in education. This study focused on how well developments are followed, what kind of practices are implemented, whether deficiencies are analyzed before implementation, what kind of contributions the studies conducted before and after the program make to education and teachers, and how much they can affect the student's educational life. The main purpose of this research is to examine the professional development practices in private schools with the school-based professional development approach through the views of teachers and administrators, and to address what kind of school-based professional development studies are conducted, how the plans are made, whether a needs analysis is conducted, the types of activities, and what kind of contributions the practices provide. Thus, the up-to-dateness and functionality of the practices conducted for professional development are emphasized. Qualitative research methods and multiple case study design were used in the study. The study group consisted of 10 teachers and 5 administrators working at different levels and in 5 different private schools. The data of the research was collected with semi-structured interview forms and audio recordings. The data obtained was examined with content analysis. OTMG (School Based Professional Development) applications are an important tool that aims to support the professional development of teachers, but there are aspects that need to be improved in some areas. The most emphasized deficiencies in the trainings focus on issues such as inadequate interactive applications, technological difficulties, lack of face-to-face training and practical content.
School-based professional development practices in private educational institutions : a case study
Keywords: Başarı; Longitudinal studies; Okul Temelli Mesleki Gelişim; Öğretmenler; School Based Professional Development; Success; Teachers; Turkey; Türkiye; Uzun vadeli çalışmalar