Reform in agricultural support in Turkey in comparison with the European Union : with special reference to directin income support system - Sekizkardeş, Halim Kıvanç (My University, 2002)
1960'ların Avrupa Topluluğu'nun tarım sektörünün sorunlarının ve yapsının, bugünün Türkiye'siyle neredeyse aynı olması oldukça kaydadeder bir gerçektir. Bu sorunları aşabilmek için Birlik, her türlü destek enstrümanını kullanarak ve dışsal etkilere karşı kendi ürünlerine öncelik vererek üreticisini korumak için bütçesinin yarısını harcamış ve halen de harcamaktadır ki, tam anlamıyla bir tarımsal-kırsal gelişme ortamı yaratabilmiştir. Avrupa Birliği ve ABD'de tarımsal politika hedeflerinin değişmesi, doğal olarak destek politikalarının da değişmesine yol açmıstır. Şimdilerde, Avrupa Birliği ve ABD'nin tarımsal politika hedefleri, artan ürün stoklarını eritmek ve üretim arzını sabitlerken üreticisinin gelirlerinin azalmamasını sağlamaktır. Artık üretim kapasitesini indirirken, oluşacak üretici zararlarının, doğrudan destek ödemeleri ile karşılanması düşünülmüştür. İhracat gerekliliklerine çözüm olarak da, dünya tarımsal ticaretinin liberalleştirilmesi yoluyla, ulaşılabilen marketlerin boyutlarını arttırmak bir olasılık olarak gözükmektedir. Oysa ki, Doğrudan Gelir Desteği sisteminin, Turkiye'de, sektörün yapısını güçlendirmek için, yapısal ve çevresel faktörleri ilgilendiren sorunlara çözümleri hedefleyen ve aynı zamanda makro-ekonomik ve sektör içi politikalarla gelir dağılımını düzeltecek ve sektör gelişimini sağlayacak politikalar demetiyle birlikte uygulamaya geçirilmesi gerekliliği bulunmaktadır. Turk tarımının bozuk yapısına rağmen ve gerekli altyapının kurulmasını gerçekleştirmeden, acelece alınmıs kararlarla uygulanacak destekleme politikası modelleri, Turk tarımını çok daha onemli sorunlarla karşı karşıya getirebilir.

It is a remarkable fact that the problems and structure of the agricultural sector of the European Union in the 1960s are almost similar with those of today's Turkey. To overcome these problems, the Union allocated and is still allocating half of her budget to agriculture using all sorts of supporting instruments and protecting the producers against external effects by giving the priority to own products, and has created an agricultural-rural development environment in the real sense. Change of agricultural policy targets in the European Union and the USA has naturally caused the altering of support policies as well. Now, the agricultural policy target for the European Union and the USA is to reduce the increasing product stocks and to ensure that the income of producers do not deteriorate while ensuring the stability of supply. The producer loss that may arise during receding the excess production capacity is covered by direct support payments to the producer. As for the solution of exportation requirements it is possible to increase the accessible markets through the liberalization of world agricultural trade. However in Turkey, to strengthen the sector's structure, it is necessary to perform the Direct Income Support system in the frame of a policy bunch that aims the solution of the problems regarding the structural and environmental factors and also improving the income distribution and sector development by macro economical and inter-sectoral policies. The supporting policy models that would be applied with hastily decisions despite the distorted structure of the Turkish agriculture and without constructing the necessary infrastructure would place Turkish agriculture into significant trouble.
Keywords: Tarım Reformu; Tarım_Devlet Desteği; Tarımsal Teşvikler_Türkiye