Yazınsal imge ekseninde kitap reklamlarının çözümlenmesi - Şişman, Ömer (My University, 2003)
Bu araştırmanın amacı reklamların dilini kullandıkları yazınsal imgeler ekseninde ele alıp çeşitli çözümlemelerde bulunabilmektir. Yazınsal imge örüntüsü bir metni diğerlerinden farklılaştırabilecek unsurlar arasında başattır. Farklı alımlayıcı düzeylerine hitap eden reklamın hedef kitlesini ikna etme yolunda kotarması gerekenlerin başında da ayrımsanma gelir. Bu eksende reklamın tanımı ve amaçları üzerinde durulduktan sonra yazınsal imgenin nasıl oluştuğu, dilin sözel ifade olanaklarıyla erişemediği anlam katmanlarına erişmek için hangi araçları kullandığı ve işlevleri araştırılmıştır. Araştırmanın öte kısmında ise göstergebilim ve öğeleri üzerinde durularak göstergebilimin yazınsallığa bakışı ele alınmıştır. Karşımızdaki herhangi bir yazınsal metnin yazınsal imgelerinin çözümlemesi yapılırken göstergebilimsel yaklaşımın sağlayacağı bakış açısı ve kolaylıkların üzerinde durulmuştur. Bu araştırmanın modeli olarak kitap reklamları seçilmiştir. Araştırmanın sonunda çeşitli kitap reklamları üzerinde durulmuştur. Ele alınan reklamlar araştırmanın bize sağladığı yöntemlerle çözümlenmeye çalışılmıştır. The aim of this study is to handle the language of advertisements on the axis of literary images that they use and to attempt to make various analyses. Literary image pattern is dominant among the elements which may differentiate a text from others. The first thing among all that an advertisement must accomplish for the sake of convincing its target audience, which calls upon different receiving levels, is the distinction. Having underlined the definition and objektives of advertisement on such axis, studies have been made on how the literary image ise made up, which means the language uses to reach the strata of meaning where it cannot reach by the means of verbal expression and on their functions. In the further part of the study, sign science and its elements are underlined and the view of sign science on literarity is handled. The view-point and the facilitiez that sign-scientific approach can provide while analyzing the literary text are highlighted. Book advertisements have been selected as a model of this study. In the end of the study, various book advertisements have been handled. Attempts have been made to analyze the handled advertisements by the methods that the study has provided us.
Keywords: Reklamcılık