Futbolda savunma esnasında kazanılan toplarla yapılan farklı hücum çeşitlerinin müsabaka sonucuna etkisi - Kapelman, Ali Enver (My University, 2013)
FUTBOLDA SAVUNMA ESNASINDA KAZANILAN TOPLAR İLE YAPILAN FARKLI HÜCUM ÇEŞİTLERİNİN MÜSABAKA SONUCUNA ETKİSİ Bu araştırmanın amacı, futbolda savunma esnasında farklı bölgelerde kazanılan toplar ile gerçekleştirilen farklı hücum stratejilerinin müsabaka sonucuna olan etkilerinin incelenmesidir. Türkiye Süper Ligi’nden 12 maç, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 13 maç ve 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda 7 maç olmak üzere toplam 32 maç analiz edildi. Analiz kriterleri; hücum başlangıç bölgesi, hücum şekli, hücum bölgesi, pas sayısı ve hücum süresi olarak belirlendi. Değerlendirmeler için notasyonel analiz tekniği ve Mathball bilgisayar destekli analiz kullanıldı. Gözlemler ve gözlemciler arası güvenirliği belirlemek amacıyla Kappa (κ) testi istatistiği kullanıldı. İstatistiksel analizlerde non-parametrik testlerden Ki-kare ve Kruskal Wallis testleri uygulandı. Futbolda, hücum sonuçlanma kriterleri açısından başlangıç bölgesine göre, hücum şekline göre, hücum bölgesine göre, hücum süresi ve pas sayısına göre anlamlı farklılık bulundu. Hücum sonucuna etki bakımından, hücum şekline göre anlamlı farklılık bulundu (p<0,05). Organizasyonlar arasında ise, olumlu sonuçlanan hücum şekilleri, olumlu sonuçlanan hücumların süresi ve olumlu sonuçlanan hücumların pas sayısı bakımından anlamlı farklılık bulundu (p<0,05). Bu çalışma sonucu elde edilen verilerin, taktik antrenman planlaması ve bu doğrultuda fiziksel performans öğelerinin belirlenmesi için kullanılmasının antrenman modellemesi ve saha başarısına olumlu katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Futbol, Türkiye Süper Ligi, Şampiyonlar Ligi, Avrupa Futbol Şampiyonası, Maç Analizi, Hücum Organizasyonu, Gol.

EFFECTS OF DIFFERENT TYPES OF OFFENSIVE STYLES ON MATCH SCORE AFTER GRABBING BALLS DURING DEFENSIVE PHASE IN SOCCER The aim of this study is to determine the effects of different types of offensive styles on match soccer after grabbing balls during defensive phase in soccer. 12 matches from Turkish Super League, 13 matches from UEFA Champions League, 7 matches from 2012 European Championship; totally 32 matches were analyzed. In the research, hand notation technique was used. Kappa (κ) statistics has been used in order to determine reliability between observations and observers. In the statistical analysis, Kruskal Wallis and Chi-Square tests have been used and (p<0,05) level has been accepted as meaningful. In terms of results of offensive action, according to starting zone, offensive style, direction of play, length of time and pass number, a meaningful difference has been found. In a view of effects on a match score, according to offensive style, there is a meaningful difference has been determined. (p<0,05) In the way of differences among organizations, according to offensive style, length of time and pass number, a meaningful difference has been found. (p<0,05) Findings which is discovered from this study, should be used to make up soccer tactical plan and accordingly, determine physical performance components to create optimal training model. Finally, these findings should contribute the success of soccer teams. Key Words: Soccer, Turkish Super League, Champions League, 2012 European Championship, Match Analysis, Offensive Style, Goal.
Keywords: Futbol; Futbol Anlatıları; Futbol Antrenörleri; Futbol Maçları; Maça Hazırlama; Türkiye; Yorum