Sedanter bireylerde yüz yüze ve uzaktan hıft antrenmanlarının fiziksel uygunluğa etkisi - Çakar Saka, Serra Ayşe (My University, 2023)
Amaç: Sedanter bireylerde 12 hafta süresince yüz yüze ve uzaktan erişim ile yapılan HIFT antrenmanının, beden kompozisyonu, esneklik, kuvvet, kassal dayanıklılık, aerobik kapasite ve kan değerlerinden; HDL, LDL, trigliserit, total kolesterol, glukoz, hemoglobin, demir ve üre üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, sedanter kadın katılımcılardan, yüz yüze antrenman grubu (n=21) (yaş: 41 ± 8.48 yıl; boy: 160,19 ± 5,68 cm) ve uzaktan erişim antrenman grubu (n=19) (yaş:39,8 ± 9,4 yıl; boy: 164,11 ± 4,62 cm) olarak oluşturulmuştur. Katılımcılara %75-85 yüklenme ile haftada 3 gün HIFT antrenman yaptırılmıştır. Katılımcıların antrenman ncesi ve sonrasında beden kompozisyonu, esneklik, kuvvet değerleri, aerobik kapasite ve sağlıkla ilişkili kan testleri (HDL, LDL, TC, trigliserit, glukoz, demir, hemoglobin ve üre) değerlerine bakılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programında analiz edilmiştir. Normallik testi için Shapiro-wilk testi kullanılmıştır. Grup içi karşılaştırmalarda Wilcoxon işaretli sıra testi kullanılmıştır. Gruplar arası gelişim farkı analizinde ise Mann-Whitney u-testi uygulanmıştır. Bulgular: Yüz yüze ve uzaktan erişim ile antrenman yapan katılımcılarda her iki grupta da vücut ağırlığı, BKI, % yağ ve yağ ağırlığı, esneklik, kuvvet ve aerobik kapasite testlerinde ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Kan değerlerinde her iki grup sonuçları benzerdir. Yüz yüze ve uzaktan erişim antrenman grubunda LDL ve total kolesterolde anlamlı azalma belirlenmiştir. Her iki grupta da trigliserit, glukoz, üre, hemoglobin, demir değerlerinde fark bulunmamıştır (p>0,05). HDL değerinde artış olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunmamıştır. Gruplar arasında, sadece uzaktan erişim grubunda bacak kuvveti ve sırt kuvveti değerlerinde anlamlı gelişim farkı bulunmuştur. Sonuç: 12 hafta süresince yüz yüze (grup) ya da uzaktan erişim (bireysel) ile uygulanan HIFT antrenmanının, fiziksel uygunluk parametrelerinde gelişim sağladığı bulunmuştur.

Objective: The aim of this study is to examine the effects of HIFT performed face-to-face and online training for 12 weeks in sedentary individuals on body composition, flexibility, strength, muscular endurance, aerobic capacity and blood values including HDL, LDL, triglyceride, total cholesterol, glucose, hemoglobin, iron and urea. Materials and Methods: The study consisted of sedentary female participants; face-to-face training group (n=21) (age: 41 ± 8.48 years; height: 160.19 ± 5.68 cm) and online training group (n=19) (age: 39.8 years). ± 9.4 years; height: 164.11 ± 4.62 cm). Participants were subjected to HIFT workout 3 days a week with 75-85% load. Physical fitness parameters of participants including body composition, flexibility, strength values and health-related blood tests (HDL, LDL, TC, triglyceride, glucose, iron, hemoglobin and urea) were examined pre- and post-training program. The data obtained was analyzed in the SPSS 22.0 program. Shapiro-wilk test was used for normality test. Wilcoxon signed rank test was used for intragroup comparisons. Results: A statistically significant difference was found between the pre-test and post-test values in weight, BMI, fat % and fat weight, flexibility, sit-up and aerobic capacity tests in both groups of participants who trained via face-to-face and online training (p<0.05). The results of both groups are similar in blood values. A significant decrease in LDL and total cholesterol was determined in the face-to-face and online training groups. There was no difference in triglyceride, glucose, urea, hemoglobin and iron values in both groups (p>0.05). Although there was an increase in HDL value, no statistically significant result was found. Between the groups, a significant improvement difference has been found only in the online training group for leg strength and back strength values, while no significant improvement difference has been found in other values. Conclusion: The HIFT training applied either face-to-face (group) or online (individual) over a period of 12 weeks has been found to result in improvement in physical fitness parameters.
Keywords: Antrenman; Athletes; Beden eğitimi ve antrenman; Covid-19 Disease; Covid-19 Hastalığı High-Intensity Functional Training (HIFT); Fiziksel uygunluk; Fizyolojik etkisi; Hareketsizlik; Inactivity; Pandemi; Pandemic; Physical education and training; Physical Fitness; Physiological effect; Sporcular; Training; Yüksek Yoğunluklu Fonksiyonel Antrenman (HIFT)