Fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans eğitiminde öğrenme çevresinin değerlendirilmesinde kullanılan Dreem anketinin Türkçe geçerlilik ve güvenilirliği - Sengir, Nuri (My University, 2018)
Amaç:Sağlık bilimlerinde eğitim ortamının değerlendirilmesinde kullanılanDREEM(TheDundeeReadyEducationEnvironmentMeasure)anketinin geçerlilik ve güvenilirliğini araştırıpTürkçe versiyonunuoluşturmaktı.Gereç ve Yöntem:Çalışmamız T.C. Marmara ÜniversitesiSağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünde öğrenim gören 401 lisans öğrencisi ile gerçekleştirildi.Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin 221’ i kız, 180, i erkektir ve yaş ortalaması 21,34±2,04 yıldır. Güvenilirlik analiziiç tutarlılık analizi(CronbachAlfa analizi) ile yapıldı. İç tutarlılık analizindeCronbachAlfa katsayısı 0,92 olarakhesaplandı ve anketin iç tutarlılığının olduğu saptandı. Anketin geçerliliği ise Açıklayıcı Faktör Analizi ile değerlendirildi. Faktör analizisonucunda 6 faktör belirlendi.Veriler toplamvaryansın%53,38’ini açıkladığından DREEM anketinin yapı geçerliliği olduğu kabul edildi.Sonuçlar:Çalışmamızda DREEM anketinin Türkçe versiyonunun Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öğrenim çevresinde kullanımının geçerli ve güvenilir olduğu kanıtlandı. Fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans eğitimi veren kurumlarda eğitim çevresinin değerlendirilmesi ve düzenlenmesine yönelik etkin bir araç olduğu görüşüne varıldı.

Purpose: To investigate the validity and reliability of the DREEM (The Dundee Ready Education Environment Measure) questionnaire used in the evaluation of the educational environment in health sciences and to form its Turkish version.Methods: Our work is performed by 401 undergraduates studying at Marmara University Faculty of Health Sciences (in Turkey) at the department of Physiotherapy and Rehabilitation. Results: 221 of the students who participated in the study were female and 180 were male and average age was 21,34 ± 2,04 years. Reliability analysis was performed with internal consistency analysis (Cronbach Alpha analysis). In the internal consistency analysis, the Cronbach Alpha coefficient was calculated as 0.92 and the internal consistency of the questionnaire was determined. The validity of the questionnaire was assessed by Explanatory Factor Analysis. According to the analysis, 6 factors were revealed. Since the data explained 53.38% of the total variance, the DREEM survey was accepted to have construct validity.Discussion: In our study, it is proven that Turkish version of the DREEM questionnaire was valid and reliable to use in physiotherapy and rehabilitation learning environment. It was concluded that DREEM is an effective tool for the evaluation and regulation of education in the institutions providing undergraduate education.
Keywords: DREEM; Fizik tedavi; Fizik tedavi modaliteleri; Fizyoterapi eğitimi; geçerlilik; güvenirlik Physiotherapy education; learning environment; öğrenme çevresi; Physical Therapy; Physical therapy modalities; reliability; validity