Settin up the reference energy system to be the base of markal energy model of Turkey - Koc, Evrim (My University, 2005)
Türkiye MARKAL Modeli kullanıma hazır olunca, yerel ve ulusal enerjide karar verme sürecini destekleyen, bölgesel ve küresel enerji kaynak yönetimine katkıda bulunacaktır. Bunun için ilk adım referans enerji sisteminin kurulmasıdır. Bu tez çalışmasının amacı Türkiye MARKAL Enerji Modelinin temeli olacak Türkiye Referans Enerji Sistemini oluşturulmak ve kullanıma hazır hale getirmektir. Bu amaca yönelik, Türkiye'de kullanılan ve kullanılması muhtemel olan enerji taşıyıcıları ve ilgili kaynak teknolojileri, proses-çevrim teknolojileri ve talepler tespit edilmiş, MARKAL hiyerarşisindeki yerleri ve birbirleri ile olan ilişkileri de tanımlanarak, kaynaktan son kullanıma kadar detaylı bir enerji ağı yani referans enerji sistemi oluşturulmuştur. Bu ağın teknik verimlilik, yatırım maliyeti, sabit ve değişken işletme-bakım maliyeti, iletim verimi, ömrü, talep miktarı, gibi sayısal veriler ile de tanımlanması aşamasında, veri-istatistik eksiklikleri nedeni ile enerji dengesi kurulamamıştır. Bu nedenle sistem sadeleştirilerek ikinci bir referans enerji sistemi kurulmuştur. Bu ağ sayısal veriler ile tanımlanarak enerji dengesi sağlanmıştır ve Temel senaryo oluşturulmuştur. Temel senaryo sonuçları, Sekizinci 5 Yıllık Kalkınma Planı'nda belirtilen gelecek planları ile karşılaştırılmış, kurulan referans enerji sisteminin ve veri tabanının doğruluğu, yapılan çeşitli senaryo çalışmaları ile de modelin çalışabilirliği kontrol ve ispat edilmiştir. Bu çalışma sonucunda Türkiye Referans Enerji Sistemi, detaylı ve basitleştirilmiş olmak üzere iki şekilde kurulmuş, veri tabanı oluşturulmuş ve kullanıma hazır hale getirilmiştir. Mart 2005 Evrim KOÇ When the MARKAL Model of Turkey will be ready, the process of local and national decision making will be supported, and participate in global energy resource management. The first step that should be taken for this is the setting of the reference energy system. The aim of this thesis is to develop and make operational the Reference Energy System and MARKAL Database to be used for MARKAL Energy Decision Support System of Turkey. Related to this aim, energy carriers and resource technologies that is in use and can be used, process-conversion technologies and demands are determined, their relations and places in the MARKAL hierarchy is identified, a detailed network of energy from source to end-use, means a reference energy system is constructed. The numerical data of the network is unidentified because of the missing data-statistical values like technical efficiency, investment costs, fixed-variable operation-maintenance costs, transmission efficiency, lifetime, amount of demand; so energy balance could not be obtained. Of this reason the system is simplified and a second reference energy system is constructed. This network is identified with numerical data and energy balance is obtained and Base scenario is constituted. Results of Base case is compared with the future projection of the Eighth 5 Year Development Plan and seen that the reference energy system and the database is correct, with other scenarios it is controlled and proven that the model is operational. As a result of this study Reference Energy System of Turkey is constructed in two ways that are simplified and detailed, database is constituted and made operational.
Keywords: Enerji; Fabrika yönetimi; Genel yönetim