Diş Hekimliği Eğitimi İçin Derste Teknoloji Kullanımına Yönelik Eğilim Ölçeği’nin Validasyonu - AKMANSOY, ŞÜKRÜ CAN; KİTAPÇI, OKAN CEM; ŞİŞMAN KİTAPÇI, NUR (My University, 2022)
Giriş: Bu çalışmanın amacı, Uzaktan Eğitimde (UE) Derste Teknoloji Kullanımına Yönelik Eğilim Ölçeği’nin geçerlilik ve güvenilirliğini yapmaktır.Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya 608 diş hekimliği öğrencisi (K/E: 405/203) dahil edilmiştir. COVID-19 salgınında Uzaktan Eğitim (UE) sırasında elektronik anket (E-anket) kullanılarak veriler toplanmıştır. E-anket, Derste Teknoloji Kullanımına Yönelik Eğilim Ölçeği’ni (DTKEÖ) ve UE’in mesleki gelişim üzerindeki etkilerine ilişkin soruları içermektedir. Maddeler 5’li Likert ölçeği ile derecelendirilmiştir (1: kesinlikle katılmıyorum-5: kesinlikle katılıyorum). Ölçeğin Yapı Geçerliliği için Açıklayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Ölçekteki on altı madde, Teknoloji Kullanımı (n:5; %23,36; Cronbach’s-alpha değeri: 0,782) ile Motivasyon ve Teknoloji (n:11; %42,71; Cronbach’s alpha değeri: 0,957) olmak üzere iki alt gruba dağılmıştır. Ölçeğin Kapsam Geçerliliği için, UE’nin çıktıları olan \"Profesyonel ortamı içselleştirme\" ve \"Eleştirel düşünme\" (arttırdı - ne arttırdı ne azalttı/azalttı) maddeleri kullanılmıştır.Bulgular: DTKEÖ’de ortalama puanlar \"Teknoloji Kullanımı\" alt grubunda 3,845±0,639 ve \"Motivasyon ve Teknoloji\" alt grubunda 3,401±0,826 olarak belirlenmiştir.UE’de \"Mesleki ortamı içselleştirme (4,214±0,630 vs 3,991±0,766)\" ve \"Eleştirel düşünme (4,026±0,683 vs 3,667±0,891)\" açısından mesleki gelişimlerinin olumlu yönde etkilendiğini düşünen diş hekimliği öğrencilerinde ölçeğin her iki alt boyutuna ait puanların daha yüksek olduğu gözlenmiştir (p<0.05). En düşük ölçek alt boyut puanlarının 1.sınıf öğrencilerine ait olduğu ve UE sürecinde mesleki gelişimlerinden memnun olmadıkları tespit edilmiştir (p<0.05).Sonuç: Uzaktan Eğitim, diş hekimliği öğrencilerinin mesleki gelişimlerini desteklemektedir. Bu çalışma ile diş hekimliği eğitiminde teknoloji kullanımının önemi kabul edilmiştir.

Introduction: The aim of this study was to validate the Tendency Scale for Technology Use in Class during Distance Learning (DL) in the COVID-19 outbreak.Materials and Methods: In this cross-sectional study, 608 dental students (F/M: 405/203) were included. Data were collected by using electronic-questionnaire (E-questionnaire) during Distance Learning (DL) in the COVID-19 outbreak. The E-questionnaire included Tendency Scale for Technology Use in Class (TSTUC) and questions regarding the effects of DL on professional development. Items rated with 5-point Likert scale (from 1: strongly disagree to 5: strongly agree). Explanatory factor analysis was carried out for the Construct validity of the scale. Sixteen items were distributed into two subgroups regarding Technology Use (n:5; 23,36%; Cronbach’s alpha value: 0,782) and Motivation and Technology (n:11; 42,71%; Cronbach-alpha value: 0,957). Items regarding \"Internalizing the professional environment\" and \"Critical thinking\" (increased vs neutral/decreased) as outcomes of DL were used for Content validity of the scale.Results: In TSTUC, the mean scores were 3,845±0,639 in the \"Technology Use\" subgroup and 3,401±0,826 in \"Motivation and Technology\" subgroup. Elevated scores were observed in dental students whose professional improvements regarding \"Internalizing the professional environment (4,214±0,630 vs 3,991±0,766)\" and \"Critical thinking (4,026±0,683 vs 3,667±0,891)\" were affected by DL positively (p<0.05). As predicted, 1st-year students had the worst subgroup scores as including being dissatisfied about their professional development using DL (p<0.05).Conclusion: Distance Learning is associated with professional improvement of dental students. This study validates the use of technological support in the way the curriculum is delivered in dental education.
Keywords: Diş Hekimliği; Diğer; Sağlık Bilimleri; Temel Bilimler; Dentistry; Other; Health Sciences; Natural Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; DİŞ HEKİMLİĞİ, ORAL CERRAHİ VE TIP; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; DENTISTRY, ORAL SURGERY & MEDICINE; Periodontoloji; Ortodonti; Ağız Cerrahisi; Diş Hijyeni; Dişçilik Hizmetleri; Diş Hekimliği (çeşitli); Periodontics; Orthodontics; Oral Surgery; Dental Hygiene; Dental Assisting; Dentistry (miscellaneous); General Dentistry