Tedarikçi değerlendirme sistemleri ve ISO 9001:2000 belgeli aydınlatma malzemeleri imalatçılarında bir uygulama - Nikbay, Ulaş (My University, 2006)
Türkiye’de satın alma ve ilgili konuları üzerine mevcut çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışma, tedarikçi performansını yönetmek için etkili bir araç olan tedarikçi değerlendirme sistemlerine odaklanmaktadır. Artan pazar rekabeti ve gelişen müşteri bilinci firmaları daha hızlı ve daha iyi ürün ve hizmetler sunmaya zorlamaktadır. Bu yüzden, şirketler tedarikçilerinin işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Kalite yönetim sistemleri alanındaki gelişmeler, tedarikçi performansına olan ilgiyi artırmıştır. Tezin uygulama bölümünde, ISO 9001:2000 belgeli aydınlatma malzemeleri imalatçılarında tedarikçi değerlendirme sistemleri araştırılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre sektördeki mevcut durum, tedarikçilerden beklentilere ulaşmak için yetersizdir.

Existing studies on purchasing and related subjects in Turkey are limited. This study focuses on supplier evaluation sytems which is an effective tool to manage the supplier performance. The increasing market competition and the developing consumer consciousness have pushed the firms to present faster and better goods and services to their customers. Thus, companies need the collaboration of their suppliers more than ever. The improvements in the field of quality management sytems have increased the interest in supplier performance. In the application part of the thesis, supplier evaluation systems are investigated in the ISO 9001:2000 certified manufacturers of illumination materials. According to results of the research, the existing situation in the sector is insufficient to achieve the expactations from the suppliers.
Keywords: Kalite Yönetimi; Standartlar