Ortaokullarda görev yapan öğretmen ve yöneticilerin öğrenen okul algıları ve bu okullardaki öğrencilerin başarıları - Şen, Ertuğrul (My University, 2019)
Bu araştırmada ortaokullarda görev yapan öğretmen ve yöneticilerin öğrenen okulalgıları ile bu okullardaki öğrencilerin başarıları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaköğretmen ve yönetilerin öğrenen okul algılarını çeşitli değişkenlere göre incelemekamaçlanmıştır. Araştırma tarama modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Araştırmanınörneklemi İstanbul ili, Sancaktepe ilçesindeki ortaokullardan toplam 295 öğretmen veyöneticiden oluşmaktadır.Örneklem seçilirken rassal örneklem alma yöntemlerindenbiri olan tabakalı (katmanlı) örneklem kullanılmıştır.Öğretmenlerin ve yöneticilerinöğrenen okul algılarını tespit etmek için Öğrenen Okul Ölçeği, demografik bilgiler içinise araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Toplananveriler SPSS ve Microsoft Office Excel programları aracılığı ile kodlanmış, BağımsızGruplarda t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Mann Whitney U ve KruskalWallis testleri kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre:Araştırmaya katılan kadın ve erkek öğretmenler arasında Öğrenen Okul Ölçeğininbütünü ve dört alt boyutundan elde edilen puan ortalamaları arasında anlamlı farkbulunmuştur. Erkeklerin ortancası kadınların ortancasından daha yüksektir. Kadın veerkek öğretmenler arasında Zihni Modeller açısından anlamlı fark bulunmuştur. Busonuca göre kadın ve erkek öğretmenlerin Öğrenen Okula bakış açılarının birbirindenanlamlı bir şekilde farklılaştığı yani erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlere göre ZihniModeller açısından daha iyimser bakış açısına sahip olduğu sonucuna varılmıştır.Ortaokullarda görev yapan öğretmen ve yöneticilerin öğrenen okul algılarının branşagöre farklılaşmadığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuca göre öğretmenlerin uzmanlıkalanlarının öğretmenlerin öğrenen okul algılarını etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.Orta okullarda görev yapan öğretmen ve yöneticilerin öğrenen okul algıları hizmetyılına göre, 1-3 yıl, 4-6 yıl, 7 ve üzeri yıl mesleki kıdeme sahip olan öğretmenlervarasında, Zihni Modeller alt boyutundan elde edilen puanlar açısından anlamlı farkbulunmuştur. Bu anlamlı farkın öğretmenlerin farklı kariyer evresinde olmasındankaynaklı olabileceği sonucuna varılmıştır. Bunun yanında, 1-3 yıl, 4-6 yıl, 7 ve üzeri yılmesleki kıdeme sahip öğretmenler arasında ölçeğin bütünü Takım Halinde Öğrenme,Paylaşılan Vizyon, Kişisel Hakimiyet alt boyutlarından elde edilen puanlar açısındananlamlı fark bulunmamıştır.Ortaokullarda görev yapan öğretmen ve yöneticilerin öğrenen okul algılarının görevpozisyonuna göre Zinhi Modeller, Paylaşılan Vizyon, Kişisel Hakimiyet alt boyutlarıaçısından anlamlı bir şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu farkın okulyöneticilerinin lehine olduğu ve puan ortancası açısından okul yöneticilerinin puanortancası öğretmenlerin puan ortancasından yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.Araştırmaya katılan öğretmenler arasında Öğrenen Okul Ölçeğinin bütününden eldeedilen puan ortalamalarına bakıldığında sıralamanın büyükten küçüğe D, I, H, C, E, B,G, A, F biçiminde olduğu görülüyor. Bu sonuçlara göre D okulunun puan ortalamasınınA okulundan yüksek olduğu ayrıca D ve H okullarının puan ortalamasının F okulundandaha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Diğer okullar arasında istatistiki olarak farkbulunmamıştır. D ve H okullarının puan ortalamasının yüksek olmasının nedenleriarasında; merkezi okul olması, okul idarecisinin mesleki yeterliliği, okul içindekiişbirlikçi yapı gibi durumlardan kaynaklı olabilir. Araştırma sonuçlarına görearaştırmaya katılan okulların Öğrenen Okul Ölçeğinden alınan puan ortalamalarınınokul akademik başarılarıyla kısmen uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır.

This research is aimed on findin gout the relation ship between perception of the middleschool teacher sand directors about the learner school sand the success of these schoolstudents. It is also aimed to observe the teachers’ and the directors’ perception of thelearner schools in different aspects. There search is organized appropriate to thescanning model. The sampling of there search is based on 295 teacher sand directorsworking at middle schools in Sancaktepe, İstanbul. The stratified random sampling isused for sampling. To ascertain the teachers’ and the directors’ perception of the learnerschools, the learner school scale and for the demographic information the personalinformation form prepared by there searcher is used. The collected data is coded with theSPSS and Microsoft Office Excel programmes. The Independent groupshare analyzedwith the T test, one-way analysis of varience (ANOVA), Mann Whitney U and KruskalWallestests.Accarding to the findings of there search;There is a remarkable difference between the man and woman teachers’ averagescoresin volved in this research according to the who leand four other lower dimensionsof the learner schools scale. The median of the men is higher than women. There is aremarkable difference between men and women teachers.According to this research, men and women teachers’ attitude towards the learnerschool differmeaning fully, as men have a more optimistic perspective than womenteachers. According to this result, it was concluded that the professions of teachers didnot affect teachers' learning school perceptions.Learning school perceptions of teachers and administrators in secondary schools basedon years of service, it was found significant differences in terms of scores obtained frommind models the sub-dimensions between teachers who have 1-3 years, 4-6 years, 7 andabove years seniority. It was concluded that this significant difference may be due to theviifact that teachers are in different career stages.In addition, there was no significantdifference between the teachers who have Professional seniority with 1-3 years, 4-6years and 7 years and above, in terms of the total score of the scale, learning in the formof Teamwork, Shared Vision, and Personal Dominance. It has beenconcluded thatlearning school perception of teachers and administrators working in secondary schoolsdiffer significantly in terms of Mind Models, Shared Vision, and Personal Dominancesub-dimensions according to their task positions.It was concluded that this differencewas in favor of the school administrators and that the median score of the schooladministrators was higher than the median score of the teachers.When the average of the total score of the Learning School Scale between teachers istaken into consideration,it is seen that ranking is in the form of D, I, H, C, E, B, G, A, F.According to these results, it is concluded that the average score of the D school ishigher than the A school and that the average score of D and H schools is higher thanthe F school. No statistically significant difference was found between otherschools.Some of the reasons for the high score of D and H schools are shown as being acentral school, the Professional competence of the school administrator, thecollaborative structure within the school. According to the results of the study, it wasconcluded that the average scores of the schools participating in the research werepartially compatible with the academic achievements of the school.
Keywords: Okul gelişim programları; Okul yöneticisi Learning School; Okul yönetimi ve örgütü; Organizational learning; Öğrenen Okul; Öğretmen; Örgütsel öğrenme; School administrators; School improvement programs; School management and organization; Teachers; Turkey; Türkiye