YALAN TANIKLIK SUÇU (TCK. m. 272) - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Yalan tanıklık suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu nun, adliyeye karşı işlenen suçlar arasında, 272 nci maddede düzenlenmiştir. Maddede, hukuka aykırı bir f iil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul yahut mahkeme önünde yap ılan gerçeğe aykırı tanıklık f iili cezalandırılmaktadır. Her ne kadar bu suç, sırf hareket suçu olarak düzenlenmişse de, maddenin 4 ila 8 inci f ıkralarında, gerçeğe aykırı tanıklık f iili dolayısıyla, aleyhine tanıklıkta bulunulan kişi hakkında, bir kısım koruma tedbirlerinin uygulanması ya da bu kimse hakkında bazı yap tırımlara hükmolunması, cezayı ağırlaştıran haller olarak öngörülmüştür. Ayrıca 273 üncü maddede, bu suça ilişkin şahsi cezasızlık sebebi ve 274 üncü maddede ise etkin p işmanlık hükümleri öngörülmüştür.

Perj ury is regulated by the 272nd article of the Turkish Criminal Code no. 5237 under the title Off ences Committed Against the Administration of Justice . This regulation p unishes witnesses under the scope of an investigation opened due to an illegal act who give f alse testimony in f ront of a person authorized to listen witnesses, a committee or a j udge. The 4th and 8th paragraphs of the article state that; in cases where protection measures and sanctions are applied to the person against whom the witness has given f alse testimony, the punishment shall be aggravated. In addition article 273 regulates impunity f or personal reasons and article 274 regulates eff ective repentance.
Keywords: Hukuk