İlk Öğretim dönemi çocukların sosyal ve akademik becerilerini geliştirmede yardımcı ebeveyn eğitim programının değerlendirilmesi - Dardağan, Melihse P. (My University, 2000)
Bu araştırmada, grup halinde ilk öğretim düzeyindeki çocukların anne-baba-çocuk etkileşime yönelik olarak gerçekleştirilmiş olan sosyal ve akademik becerileri geliştirmeye yönelik eğitim çalışmasının etkileri incelenmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini Fenerbahçe Kolejinde eğitimini sürdüren ilkokul öğrencilerinin anne ve babalarından oluşmuştur. Araştırmanın örneklemi, Fenerbahçe Koleji ilkokul öğrencilerinin aile içi ilişkileri ve akademik becerileri geliştirme programına katılmaları gönüllük esasına göre 4 anne ve 4 babadan oluşmuştur. Bu çalışmanın süresi haftada bir 1,5 saat olmak üzere toplam 6 hafta sürmüştür. Çalışmada tek grup öntest-sontest modeli uygulanmıştır. Elde edilen veriler Wilcoxon Eşleştirilmiş Çiftler İşaretlenmış Sıra Sayıları Testinden alınan sonuçlar verilmiştir. Uygulamalar süresince yapılan gözlemlere dayanarak, istatiksel olarak sonuca yansımasa da,çalışma grubundaki anne ve babalardan alınan ifadeler, katıldıkları bu eğitim çalışmasının ilk seansından itibaren aile içi etkileşim yani anne-baba-çocuk arasındaki ilişkinin kalitesinin gözle görülür ölçüde değiştiği yönünde olmuştur. Eğitim süresince ailelerin birbirlerinden de çok şey öğrendikleri ayrıca problem olarak gördükleri bazı konuların esasen problem olmadığını veya başka ailelerinde benzer problemleri olduğunu görmeleri onları rahatlattıklarını belirtmişlerdir. Eğitim sırasında ailelerin farkındalıkları geliştikçe, bu gelişimi birbirlerine olan müdahaleler yolu ile de desteklendiği gözlenmiştir. Araştırmada, toplam yedi alt boyut incelenmiştir. Bu alt boyutlar, ana başlıklar olarak, ebeveynin yaşam yoğunluğunluğunu algılama, ebeveyn-çocuk paylaşımı ve, aile içi etkileşim, disiplin ve itaat tutumları, çocukların sosyal ve genel problem çözme becerileri, çocukların kendi başına derslerle başedebilme becerileri, çoçukların dugyusal tepkileri ve özgüven düzeyleri'dir. Eğitim çalışması öncesinde ve sonrasında uygulanan ön ve sontest çalışması sonuçlarına göre ebeveyn yoğunluğu, ebeveynlerin katılımı ve olumlu geribildirimi, aile içi etkileşim, disiplin ve itaat alt boyutlarında istatiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Diğer alt boyutlarda; çocukların sosyal ve genel problem çözme becerileri, çocukların kendi başına derslerle başedebilme becerileri, çoçukların dugyusal tepkileri ve özgüven düzeyleri'dir , istatiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmıştır.

The purpose of the study is to investigate the effects of parent group training program, which aims to improve social and academic skills of children. To realize the purpose, the subjects where chosen from parents of primary school children. The sample of the study where constituted of 4 couples who have volunteered to participate in the study. This group study lasted for 6 weeks, each session beeing 1,5 hour, once a week. One group pre and post test was applied in this study. Seven dimensions where examined in this study, namley perception level of parenting life stresses, parental involvement, parents perception level of family interaction, parental discipline and compliance behavior (reactions), children's social and general problem-solving behavior, children's self- directed academic behavior skills, children's self-esteem level. According to the pre and post test results in perception level of parenting life stresses, parental involvement, parents perception level of family interaction, parental discipline and compliance behavior (reactions) dimensions were not significant difference was observed. In the other subdimensions (children's social and general problem-solving behavior, children's self- directed academic behavior skills, children's emotional and self-esteem level) significant differences were found. Most of the parents participated in the study stated that the relation between parents and children have improved significantly. They have also claimed that during the 6 weeks of the training, the parents have learned from each other during the discussion they had. Esspecially, when they see that they have similar problems they felt lightened. As the awareness of the parents improve, these improvements were also effected by feedbacks to each other.
Keywords: EĞİTİM,ÇOCUK