Vakıf üniversitelerinin hazırlık okullarında görev yapan ingilizce öğretmenlerinin seçim kriterlerinin belirlenmesi - Yamaç, Ebru (My University, 2005)
Bu araştırmanın amacı, İstanbul ili sınırları içindeki vakıf üniversitelerinin hazırlık okullarında uygulanan İngilizce öğretmeni seçim ölçütlerini belirlemek, standart uygulamalar varsa bunları ortaya koymaktır. Bu çalışma ile elde edilen bilgiler ışığında, bu okullarda

öğretmeni seçim sürecinde özgün ya da standart hale getirilmiş, olumlu sonuç alınmış uygulamalar bulunmakta ise bunların diğer okullara rehberlik etmesi ve buna ek olarak varsa eksikliklerin tamamlanması hedeflenmektedir. Araştırmada, İstanbul ili sınırları içinde yer alan 13 vakıf üniversitesinin hazırlık okulu ziyaret edilmiş ve anket yoluyla bilgi toplanmıştır. Bu araştırma ile, bu okullarda, İngilizce öğretmeni seçim süreci içinde, yöneticiler tarafından kullanılan bazı seçim ölçütleri, yöneticilerin cinsiyetine, yaşına, tecrübesine, mezun olduğu fakülteye, eğitim düzeyine, insan kaynakları yönetimi ile ilgili bilgi düzeyine ve ünvanına göre değişiklik gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bu seçim ölçütleri, en çok yöneticilerin yaşına ve insan kaynakları yönetimi ile ilgili bilgi düzeyine göre değişiklik göstermektedir. Bu açıdan bakıldığında, İngilizce öğretmeni seçim sürecinde, bu okullarda görevli yöneticiler arasında, kullanılan İngilizce öğretmeni seçim ölçütlerinde bütünüyle bir standartlaşmadan bahsetmek mümkün değildir. Bu araştırma, bu okullarda, çalışan yöneticilerin, İngilizce öğretmeni seçim sürecinde en çok ve en az önem verdiği, ve yine bu okullarda çalışan öğretmenlerin, bu süreç içinde, yöneticilerin en çok ve en az neye önem verdiğini düşündüğü yönündeki algılarının çok büyük oranda paralellik gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Bu algılamalarda sadece iki noktada farklılık ortaya çıkmıştır. Bu araştırma ile, araştırmada uygulanan ankete verilen cevapların katılımcıların statüsüne, yani yönetici ya da öğretmen olmasına bağımlı olduğu belirlenmiştir. Bu araştırma sonucunda, araştırmaya katılan yöneticilerin, en çok İngilizce öğretmeni seçim sürecine yeterince zaman ayıramadıklarından, üst yönetim baskı ve kararlarından ve işe almak istedikleri nitelikli adayları, kurumun maaş politikası nedeniyle kaybetmekten şikayetçi oldukları ortaya çıkmıştır. retmen seçim süreci, seçim ölçütleri, öğretmen işe alım uygulamaları, İngilizce öğretmeni seçimi, vakıf üniversiteleri hazırlık okulları. ABSTRACT The purpose of this study is to determine the teacher selection criteria used to recruit the English language teachers and to identify the standard applications (if any) in the teacher selection process in the preparatory schools of the foundation universities within the borders of Istanbul. It's also aimed that in case there are any original, standardized or positive applications, these will guide the administrators of the other preparatory schools of the foundation universities and will be utilized in order to fill in the gaps in the teacher selection process if any. In the study, the preparatory schools of 13 foundation universities within the borders of Istanbul were visited and data were collected by administering a survey instrument. In this study, it's been determined that some of the selection criteria used by the school administrators in the teacher selection process differ according to their gender, age, experience, the faculty they graduated from, their level of education, their level of knowledge about human resource management and their status. These selection criteria differ most in accordance with their age and their level of knowledge about human resource management. As a result, it's not possible to express that the administrators in these schools have been using standard criteria in the teacher selection process. The results of the study indicate that, to a great extent, there is a parallelism between the criteria that the administrators give importance to most and least and the perceptions of the English language teachers of the criteria that the administrators give importance to most and least in the teacher selection process in these schools. It's also been identified that merely two differences occur between the administrators' attitude and the English language teachers' perception of their attitude. Findings of this study show that the administrators in these schools most complain about not being able to allocate sufficient time for the teacher selection process, not being able to employ the qualified English language teachers due to the salary policy of the institution and the pressure and decisions of top management. Key Words: teacher selection process, selection criteria, teacher recruitment applications, selection of the English language teachers, the preparatory schools of the foundation universities.
Keywords: İngilizce Öğretmenleri