Faik Reşad'ın Talim-i Kitabet adlı ders kitabının yazma eğitimi açısından incelenmesi - Atlas, Furkan Gökhan (My University, 2021)
Faik Reşad’ın Amelî ve Nazarî Talim-i Kitabet yahut Mükemmel İnşa adlı ders kitabını inceleyerek bu kitabın yazma eğitimimizdeki yerinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Tanzimat Dönemi’nde yazılan kitabet konulu kitaplardan bu eseri seçmemizdeki en önemli sebep, eserin döneminde en çok ilgi gören kitabet kitabı olmasıdır.Tezin “Giriş” adını taşıyan birinci bölümünde araştırmamızla ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. “İlgili Literatür” adını taşıyan ikinci bölümde Amelî ve Nazarî Talim-i Kitabet yahut Mükemmel İnşa’nın günümüz Türkçesine aktarılmış hâli verilmiştir. Üçüncü bölümde ise araştırmanın yönteminden bahsedilmiştir. “Bulgular ve Yorumlar” adını taşıyan dördüncü bölümde önce; yazma eğitimimizin geçtiği merhaleler inşadan başlayarak anlatılmış, kompozisyon konusu üzerinde daha ayrıntılı durulmuştur. Ardından Faik Reşad’ın kitabetle ilgili bir kitap yazmasında etkili olabilecek unsurları görebilmek için Faik Reşad’ın hayatı, edebî şahsiyeti ve eserleri incelenmiştir. Burada gazete, dergi, kitap gibi birincil kaynaklara ulaşılmış, bu kaynakların ilgili kısımları çevrilerek bu bölümde kullanılmıştır. Dördüncü bölümün son kısmında ise Amelî ve Nazarî Talim-i Kitabet yahut Mükemmel İnşa incelenmiştir. Beşinci bölümde ise araştırmamızda elde ettiğimiz bulgulardan hareketle genel bir sonuca ulaşılmıştır. “Kaynakça” kısmında tezin hazırlanmasında başvurulan kitaplara, makalelere ve gazete yazılarına yer verilmiştir.

This study is aimed to determine the place of this book in our writing education by examining Faik Reşad’s textbook titled Amelî ve Nazarî Talim-i Kitabet yahut Mükemmel İnşa. The most reason of why this book is chosen from the boks about epitaph written in the Tanzimat Period is the book was the most attention in the period of the work.In the first part of the thesis named Introduction, general information about our research is given. In the second capture called “Related Literature” the translation of Amelî ve Nazarî Talim-i Kitabet yahut Mükemmel İnşa is given in modern Turkish. In the third capture, the method of this search is mentioned. In the fourth capture called “Findings and Comments” firstly, the stages of our writing education is explained from inşa, the composition subject is emphasized in more detail. Then, the life, literary personality and works of Faik Resad’s were examined in order to understand factors that might be effective on Faik Resad’s book about kitabet. Here, primary sources such newspaper, journal and books were reached, and the relavant parts of these sources were translated and used in this section. In the last part of fourth capture Amelî ve Nazarî Talim-i Kitabet yahut Mükemmel İnşa have been examined. In the fifth part, a general conclusion has been reached based on the findings findings that obtained in our research. In the “Bibliography” section the books, articles and newspaper articles have been placed in preparing the thesis are included.
Keywords: Amelî ve Nazarî Talim-i Kitabet yahut Mükemmel İnşa; Composition; Education of Writing; Faik Reşad; History and criticism; İnşa; Kitabet; Kompozisyon Amelî ve Nazarî Talim-i Kitabet yahut Mükemmel İnşa; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı; Writing; Yazı; Yazma Eğitimi