Günümüz fakihlerinden Halil Günenç ve fıkıh anlayışı - Şenyüz, Fatıma Zehra (My University, 2017)
Halil Günenç, günümüzde ülkemizin ve tüm İslâm âleminin seçkin fakihlerindendir. Fıkıh alanında temayüz etmiş olsa da tefsir, hadis, akaid, sarf, nahiv, belagat, mantık gibi pek çok ilme vâkıftır. Suriye’de geleneksel medrese eğitimi aldıktan sonra ülkesine geri dönerek önce fahrî sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak çeşitli hizmetlerde bulunmuştur. Haseki Eğitim Merkezi’nde yetiştirdiği öğrencilerinin bir kısmı Türkiye’nin hemen her şehrinde müftülük, vaizlik görevini üstlenmişken diğer bir kısmı da İlahiyat Fakültelerinde öğretim üyeliği yapmaktadır. Te’lif ettiği eserleri ve gece gündüz telefonla kendisine yöneltilen soruları en hızlı ve güvenilir şekilde cevaplandırması onun “Türkiye Müftüsü” olarak anılmasına vesile olmuştur. Halil Günenç ilerleyen yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen irşad ve tedris faaliyetlerine devam etmektedir. Bu çalışmada Halil Günenç’in fıkhî görüşleri ve fetva yöntemi ile birlikte onun fıkhî görüşleri bağlamında klasik dönemde yapılan tartışmalara modern dönemdeki bakışın tespit edilmesi amaçlanmıştır.

Halil Günenç, is one of the outstanding Muslim jurists of our country and the entire Muslim World. Although he becomes distinguished with the Islamic law, he is also very competent on studies like tafsir, hadith, aqaid, sarf, nahw, balagah and logic. After he completed his education in a classic madrasah in Syria, he returned his country and worked in many positions first voluntary and affiliated with the directorate of the Religious Affairs of Turkey. Some of his students from Haseki Education Center work as mufti or preacher in almost all cities in Turkey whereas some of them work in Theology Faculties as faculty members. His publications and the way he answers questions on the phone anytime during day and night gave him a reputation of “The Mufti of the Nation”. Halil Günenç still continues his activities in guidance and education despite his advancing age and health problems. The purpose of this study was to investigate the fiqh thought with the fatwa methodology of Halil Günenç and to establish a modern point of view to the ongoing classical discussions.
Keywords: biography; biyografi; fatwa; fetva; Halil Günenç; Hukuk; ictihad Halil Günenç; ijtihad; İslam dini