Kolistin Duyarlılık Testi İçin Diagnostics Colistin_x000D_ MIC-Strip Testinin Değerlendirilmesi - ALTINKANAT GELMEZ, GÜLŞEN (My University, 2021)
Günümüzde çoklu ilaç direncine sahip Gram negatif mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılacak antimikrobiyallerin kısıtlı olması nedeniyle kolistin gibi eski antibiyotikler sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır. Ancak, kolistinin katyonik yapısı nedeniyle rutin laboratuvarda sıklıkla kullanılan antibiyotik duyarlılık testlerinde (disk difüzyon, gradient test, otomatize sistemler) birtakım sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle European Committee on Antimicrobial SusceptibilityTesting (EUCAST) ve Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) tarafından kolistin duyarlılığınısaptamak için sadece sıvı mikrodilüsyon testi önerilmektedir. Ancak sıvı mikrodilüsyon testlerininzaman alıcı ve zahmetli olması nedeniyle rutin laboratuvarlarında hızlı ve güvenilir kolistin duyarlılığısonucu sağlayabilen testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, Klebsiella pneumoniae veAcinetobacter baumannii kökenlerinde kolistin duyarlılığının saptanmasında ticari olarak hazır olaraküretilen Diagnostics MIC-COL (Diagnostics I.n.c., Galanta, Slovakya) testinin performansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Rutin laboratuvarımızda 2016-2019 yılları arasında çeşitli klinik örneklerden izole edilen K.pneumoniae (n=22) ve A.baumannii (n=28) kökenleri çalışmaya dahil edilmiştir.Kökenlerin kolistin minimum inhibitör konsantrasyonları (MİK) hem referans yöntem olan sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile hem de ticari olarak üretilen Diagnostics MIC-COL testi ile çalışılmıştır. Elde edilensonuçlar karşılaştırılarak testin temel uyum, kategorik uyum, büyük hata ve çok büyük hata oranlarıhesaplanmıştır. Sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile karşılaştırıldığında Diagnostics MIC-COL testinin temeluyumu % 84, kategorik uyumu % 98, büyük hata oranı % 3,8 olarak tespit edilirken çok büyük hatatespit edilmemiştir. Rutin laboratuvarlarda hızlı ve güvenilir kolistin duyarlılığının tespit edilerek tedavinin yönlendirilmesi oldukça önemlidir. Çalışmamızda kullanılan ticari test kullanımı kolay ve zamanalıcı olmayan bir testtir. Ayrıca strip şeklinde olması sayesinde her izolat ayrı çalışılabilmektedir.Büyük hata oranının beklenilen değerlerin üzerinde olması nedeniyle daha fazla sayıda ve farklıdirenç düzeylerine sahip kökenlerle yapılacak ileri çalışmalarla bu oranların yeniden değerlendirilmesi faydalı olacaktır.

Due to the limited number of antimicrobials to be used in the treatment of infections caused by_x000D_ Gram-negative microorganisms with multi-drug resistance recently, old antibiotics such as colistin_x000D_ have started to be preferred frequently. However, some problems are encountered in antibiotic_x000D_ susceptibility tests (disk diffusion, gradient test, automated systems) which are frequently used in the_x000D_ routine laboratory due to the cationic nature of colistin. For this reason, only the broth microdilution_x000D_ test is recommended by European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) and_x000D_ Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) for the detection of colistin susceptibility. Since_x000D_ broth microdilution tests are time consuming and inconvenient, tests that can provide fast and_x000D_ reliable colistin susceptibility result is needed in routine laboratories. In this study, it was aimed to_x000D_ evaluate the performance of the commercially produced Diagnostics MIC-COL test (Diagnostics I.n.c,_x000D_ Galanta, Slovakia) for the detection of colistin susceptibility in Klebsiella pneumoniae and_x000D_ Acinetobacter baumannii strains. The strains of K.pneumoniae (n = 22) and A.baumannii (n = 28)_x000D_ isolated from various clinical specimens between 2016 and 2019 in our routine laboratory were_x000D_ included in the study. Colistin minimum inhibitory concentrations (MIC) of the strains were studied_x000D_ with both the reference broth microdilution method and the commercially produced Diagnostics_x000D_ Colistin MIC-COL test. The essential agreement, categorical agreement, major error, and very major_x000D_ error rates of the test were calculated by comparing the obtained results. The essential agreement_x000D_ of the Diagnostics Colistin MIC-Strip test was determined as 84 %, categorical agreement as 98 %,_x000D_ and major error rate as 3.8 %, while no very major error was detected. İt is very important to guide_x000D_ antimicrobial treatment with rapid and reliable detection of colistin susceptibility. The commercial_x000D_ test used in our study is easy to use and not time-consuming. Also, due to its strip from, each isolate_x000D_ can be studied separately. Because of the major error rate being above the expected values, it will be_x000D_ useful to re-evaluate these rates with further studies to be conducted with a larger number of strains_x000D_ with different resistance levels.
Evaluation of Diagnostics Colistin MIC-Strip Test for Colistin Susceptibility Testing