Kredi kartı kullanımının kayıt dışı ekonominin engellenmesindeki rolü - Kara, Muhammed Akif (My University, 2010)
Kayıt Dışı Ekonomi, Kredi Kartları ÖZET KREDİ KARTI KULLANIMININ KAYIT DIŞI EKONOMİNİN ENGELLENMESİNDEKİ ROLÜ Bankacılık sektörünün en etkili buluşlarından birisi para yerine kullanılabilen plastik kartlardır. Kredi kartları, kullanıcısına kısa süreli kredi imkanı sunmasından dolayı ülkemizde plastik kartlar içerisinde en çok rağbet gören kart türü olmuştur. Kredi kartlarının yaygınlaşan kullanımı ile ülke ekonomisinde önemli etkilere sahip olduğu görülmüştür. Söz konusu makro ekonomik etkilerden birisi kredi kartlarının kayıt dışı ekonomi üzerindeki etkisidir. Bu çalışmada kredi kartı kullanımı ile kayıt dışı ekonomi arasındaki ilişki ve kredi kartı kullanımının kayıt dışı ekonomi üzerindeki etkileri incelenmektedir. İki unsur arasındaki ilişki önce kuramsal bir çerçevede ele alınmış, daha sonra bu ilişki ekonometrik bir analizle açıklanmaya çalışılmıştır. Regresyon analizinde, 13 ülke için Schneider (2007) tarafından tahmin edilmiş kayıt dışı ekonomi oranları bağımlı değişken, aynı ülkeler için ödemelerde kart kullanımı bağımsız değişken olarak belirlenmiştir. Söz konusu ülkeler için kayıt dışı ve kart kullanımı verileri 2000-2004 dönemi yıllık verilerdir. Sabit etkiler modelinin kullanıldığı regresyon analizinin sonuçlarına göre kart kullanımının GSMH’ye oranındaki %1’lik artış, kayıt dışı ekonomi/ GSMH’yi %0.33 oranında azaltmaktadır. Underground Economy, Credit Cards

CREDIT CARDS USING ROLE OF DECREASING SIZE OF UNDERGROUND ECONOMY Plastic payment cards which can be used instead of cash are one of the most effective inventions of the banking sector. Among plastic payment instruments, credit cards are the most appreciated by consumers in Turkey due to attractive short-term credit provided by those cards. Credit cards have important effects on the overall economy due to their increasing widespread usage. One of those effects is the effect of credit cards on the underground economy. This study examines the relationship between credit card usage and the underground economy and analyzes the effects of credit card usage on the underground economy. The relationship between those two is first examined from a theoretical point of view, and then investigated using econometric analysis tools. In the regression analysis, the dependent variable is the ratio of underground economy to the gross domestic product (GDP) for 13 countries, which were estimated by Schneider (2007). The independent variable is the ratio of card transactions volume to the GDP. The analysis employs yearly data for the time period between 2000 and 2004. The fixed effects panel data regression results show that 1 percentage point rise in ratio of card transactions volume to the GDP leads to a 0.33 percentage point decrease in the ratio of underground economy to the GDP.
Keywords: Kayıt Dışı Ekonomi; Kredi Kartları