Uçan kanatlı tohumların (alsomitra macrocarpa) estetik mekaniği; bir stüdyo olarak doğa - Özayten, İpek Şenel (My University, 2021)
ÖZETEser metni; eser, izleyici ve eserin sergilendiği mekân arasında etkileşim yaratarak iletişim sınırlarını genişletir. Bu açıdan bakıldığında eser metni; sanat üretimi ve izleyicinin / okuyucunun algısını rasyonel bir düzlemde buluşturmak için aracı olmaktadır. “Uçan Kanatlı Tohumların (Alsomitra Macrocarpa) Estetik Mekaniği; Bir Stüdyo Olarak Doğa adlı eser metni çalışması, sanat üretim alanını, tarihsel ve mekânsal bakış açısıyla, bilimsel yöntem ve kavramlarla ele alındığı bir adım olarak kabul edilebilir. ntem, İkinci Bölüm: Mekân, Üçüncü Bölüm: Üretim Pratikleri üçgeninde çerçevelendirilen eser metni çalışmasının ilk bölümünde çoklu disiplinler bir çalışma bağlamında söz konusu olan eserin kapsamına ilişkin kavramlar açıklanacak, konuyla ilişkili bilim alanlarından bir bakış açısı sunulacaktır. Ayrıca örnekler üzerinden sanat ve bilim ilişkileri araştırılacak, yapıt ve makine ilişkisi üzerinden bir okuma yapılacaktır. Çalışmanın ikinci bölümde sanat üretim ve sergileme mekânına odaklanacaktır. Bugün sanat üretiminin bastığı zemini anlayabilmek için mekân ve sanat üretimi arasındaki ilişkiler, tarihi ve kuramsal bilgiler ışığında sorgulanacaktır. Mağaradan manastıra, Ortaçağ loncasından Rönesans çalışmasına, tek başına çalışan romantiklerden, soyut dışavurumcuların aksiyonlarına, 1960'larda Fabrikadan mutfak masasına ve dizüstü bilgisayara, olayların, gözlemlerin, üretimlerin ve deneyimlerin gerçekleştiği / yaşandığı bir yer olan stüdyo, ikinci bölümde genel hatlarıyla beden ve mekân ilişkisi çerçevesinde ele alınacaktır. Eser metninin üçüncü bölümünde ise, bu verilerden yola çıkarak söz konusu eserin oluşmasında rol oynayan yöntemlerin ne olduğuna ilişkin açıklamalara yer verilecektir. Sanat malzemesi tercihi / medyumu ile varılmak istenen sonucun ne olduğuna ilişkin değerlendirmeler yapılacaktır. Eser ve mekân etkileşiminin eser üretim sürecindeki yansımasına dair sanat pratikleriyle örneklendirilecektir.

ABSTRACTThe text of the work expands the boundaries of communication by creating an interaction between the work, the audience and the place where the work is exhibited. From this point of view, the text of the work is a medium to bring together art production and the perception of the viewer / reader on a rational plane. Aesthetic Mechanics of Flying Winged Seeds (Alsomitra Macrocarpa); Nature as a Studio can be regarded as a step in which the field of art production is handled with scientific methods and concepts from a historical and spatial perspective. Part One: Method, Part Two: Space, Part Three: Production Practices... In the first part of the text of the artwork framed in this triangle, the concepts related to the scope of the work in question in the context of an interdisciplinary study will be explained, and a perspective from the related fields of science will be presented. In addition, the relations between art and science will be investigated through examples, and a reading will be made on the relation between artwork and machine.The second part of the study will focus on art production and exhibition space. Relationships between space and art production will be questioned in the light of historical and theoretical knowledge in order to understand the ground that art production stands today. From the cave to the monastery, from the Medieval guild to the Renaissance work, from the romantics working alone, to the actions of abstract expressionists, from the Factory to the kitchen table and laptop computer in the 1960s, the studio is a place where events, observations, productions and experiences take place. and spatial relationship.In the third part of the text of the artwork, explanations about the methods that play a role in the creation of the work based on these data will be given. Evaluations will be made on what the desired result is with the choice of art material / medium. The reflection of art and space interaction in the production process will be examplified by art practices.
Keywords: Aesthetics; Disiplinler aşırılık; Doğa Interdisciplinary; Doğa, Sanatta; Estetik; Exhibition Practices; Mekân; Nature; Nature in art; Öğrenim ve öğretim; Painting; Resim; Sergi Pratikleri; Space; Studio; Study and teaching; Stüdyo