Yapısal eşitlik modelleri ve bir uygulama - Ayyıldız, Bülent (My University, 2019)
Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) doğrudan ve dolaylı olarak gözlenen değişkenler arasındaki karmaşık ilişkileri modellemek için kullanılan lineer denklem sistemlerinin çözümünü içeren Regresyon analizi, faktör analizi, yol analizi ve gizil büyüme eğrisi gibi birden fazla yöntemin bir arada kullanıldığı çok değişkenli bir istatistiksel yöntemdir. Bu nedenle YEM sosyal bilimlerde önemli bir analiz tekniği haline gelmiştir. İletişim kanallarının çeşitlenmesi ve siyasi reklamların son yıllarda ülkemizde siyasal iletişimin en önemli yöntemlerinden biri haline gelmesi siyasal reklamların amacı olan toplumdaki bireylere ulaşmada önemi ve bu alanda YEM’in kullanımını daha önemli hale getirmektedir. Yapılan bu çalışmada politik katılım düzeyinin reklama ve reklam kaynağına olan tutum düzeyleri YEM modeli içerisinde incelenmiştir. Öncelikle veri setinden hareketle Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi DFA yapılmış sonrası oluşan ölçek yapıları ile YEM modeli oluşturulmuş ve test edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda, Partizanlık düzeyinin siyasal ilginlik ve reklama yönelik tutum üzerinde, reklam kaynağına yönelik tutum düzeyinin reklama yönelik tutum düzeyi üzerinde anlamlı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Structural Equation Modeling (SEM) is a multivariate statistical method in which more than one method are used such as regression analysis, factor analysis, path analysis and latent growth curve, which include analysis of linear equation systems used for modeling complex relations between variables observed either directly or indirectly. Therefore, SEM has become a significant type of analysis technique in social sciences. Diversification of communication channels and the fact that political communication has become one of the most important methods in our country, its importance in reaching individuals make the usage of SEM important in the field.In the current study, the attitude level of the level of political participation towards commercials and the source of commercial is analyzed within SEM. First of all, Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were performed with reference to data sets, then SEM was formed and tested by scale structures. As a result, it was found that Partisanship level had a significant influence on political affinity, commercials and attitude towards source of commercials on attitude towards commercials.
Keywords: Attitude to Political Advertising; Econometrics; Ekonometri; Political Communication; Political Participation; Politik Katılım; Siyasal İletişim; Siyasal Reklamlara Tutum Structural Equation Modeling; Yapısal Eşitlik Modellemesi