İşletmeleri enflasyondan korumak için vergi kanunlarında yapılan düzenlemeler ve 5024 sayılı kanun çerçevesinde enflasyon düzeltmesi - Karaer, Hilmi (My University, 2004)
Enflasyon bir işletmenin mali tablolarını olumsuz olarak etkilemekte, mali tabloların homojenliğini bozmaktadır. Bu homojenliğin bozulmasıyla birlikte mali tablolar gerçeği tam ve doğru olarak yansıtamamaktadırlar. Tam ve doğru olmayan mali tablolar nedeniyle işletmeler geçmiş senelerle durumlarını karşılaştıramamaktadırlar. Bu da işletme ortakları ve diğer işletme ile ilgilenenler tarafından işletmenin durumunun tam ve doğru olarak görülmesini engellemektedir. İşte bu durumların düzeltilebilmesi amacıyla Enflasyon Muhasebesi kavramı oluşmuştur. Bu çalışmada işletmeleri enflasyondan korumak için vergi kanunlarında yapılan düzenlemeler üzerinde durulmuştur. Bu incelemede düzenlemeler, 5024 sayılı kanun öncesindeki düzenlemeler ve sonrasındaki düzenlemeler olarak iki ana kısımda incelenmiştir. Daha sonraki bölümde ise, 5024 sayılı kanun sonrasında değişen ve iptal olan hükümler incelenmiştir. En son olarak ta Enflasyon Muhasebesinin nasıl uygulanacağı anlatılmış ve bir uygulama örneği verilmiştir. Bu çalışmayla amaçlanan enflasyonun etkileri işletmelerde farklı görülmekle birlikte Enflasyon Muhasebesinin işletmeler açısından ne derece önemli olduğunu ortaya koymaktır. Inflation affects the financial tables of a company in a negative way and destroys the homogeneity of its financial tables. Therefore, the financial tables are not able to show the real circumstances adequately. Thus, companies are not able to compare their current situation with their former conditions. Consequently, partners and shared parties are not able to see the real situation of the company exactly. So, the concept of Inflation Accounting is formed in order to solve these problems. In this thesis, the new arrangements of the tax law that aims to protect the companies against the negative effects of the inflation are explained. Firstly, a general explanation is given. The second and the third sections are about the arrangements before and after the Tax Law act no 5024. In the fourth section, the rules that have been changed and cancelled after the implementation of the Tax Law act no. 5024 are analyzed. In the last section, it is explained with an example how to put into practice the Inflation Accounting. The aim of this thesis is to mention that how important the Inflation Accounting is for a company.
Keywords: Enflasyon