The Concept of Competitiveness through Regional Development Policy in Turkey and the Case of Istanbul Development Agency - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Avrupa Birliği'ne uyum süreci çerçevesinde Türkiye, 2006 yılından itibaren Kalkınma Ajansları'nı kurmaya başlamıştır. Hâlihazırda 26 Kalkınma Ajansı faal durumdadır. Bununla birlikte, Kalkınma Ajansları'nın kurulması Türkiye'nin ekonomik rekabetedebilirlik politikası ile de birlikte düşünülmelidir. Kalkınma Ajansları ile "ekonomik" bir bölgeselleşme siyaseti güdülmekte ve bu sayede hem rekabetedebilirliğin arttırılması hem de yönetişim yapılarının kurulması da hedeflenmektedir. Sorulması gereken soru, aşırı merkeziyetçi bir yönetim geleneğine sahip olan Türkiye'nin yerel ve bölgesel kalkınma dinamiklerinin önünü açacak kapsamlı bir yerelleşme politikasını ve anlayışını hayata geçirip geçiremeyeceğidir. Merkeziyetçi refleksler, bölgesel ekonomik kalkınma ve rekabetedebilirliğin desteklenmesi önünde bir engel teşkil edebilmektedir. Bu bağlamda bu çalışma Türkiye'de rekabetedebilirlik kavramını bölgesel ekonomik kalkınma politikası çerçevesinde açıklamayı ve tartışmayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, İstanbul Kalkınma Ajansı örneği üzerinden de konu derinleştirilecek ve tartışmaya açılacaktır.

In the process of accession to the European Union, Turkey has begun the process of creating the Regional Development Agencies (RDA) in 2006. Currently, twenty-six RDAs became operational. Furthermore, the creation of these RDAs must also be understood in the context of the country's economic competitiveness policy. If economic regionalization will achieve these objectives, it must also meet the requirements of economic competitiveness and to those of governance. The question is to what extent Turkey, with a strong tradition of centralized administration is capable and ready to move towards a genuine decentralization policy that would support and encourage local and regional development initiatives avoiding centralizing reflexes of the political-administrative system. In this perspective, this work aims to study the concept of competitiveness and its involvement in territorial development policies in Turkey through the creation of regional development agencies. The issue will be addressed as part of a case study of ISTKA, the Istanbul Development Agency.
Rekabetedebilirlik Kavramı Işığında Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Politikası ve İstanbul Kalkınma Ajansı Örneği
Keywords: Uluslararası İlişkiler; Siyasi Bilimler