KOBİ’lerde finansal destek politikaları: Türkiye uygulaması - Bölüktepe, Tuba (My University, 2005)
Günümüzde işletmelerin büyük çoğunluğunu küçük ve orta boy firmalar oluşturmaktadır. Genel olarak bu işletmeler, bulundukları ülkelerdeki işsizliğin azalmasında, verimliliğin artmasında, rekabetin güçlenmesinde, ve ülkelerin yaşam standartlarının artması gibi konularda etkilidir. Bu yüzden de ülkeler yıllardır KOBİ'lerin sorunlarına değinmiş, bu sorunlarla ilgili gerekli önlemleri almış ve onlara sağladıkları destekleme politikalarıyla onların ilerlemesini sağlamıştır. KOBİ'lerin sorunlarına bakıldığında dikkati çeken sorunların en başında finansman sorunları gelmektedir. Özellikle Türkiye'de 2000'li yıllarda meydana gelen krizler yüzünden bankacılık sektörü küçülmüş; bunun sonucunda da KOBİ'lere gerekli olan finansman yardımlarını yapmakta yetersiz kalmıştır. Bankaların yanı sıra Türk KOBİ'lerine devlet ve AB'liği, çeşitli yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlar tarafından da sürekli destek verilmektedir. Üretime katkıları, esnek yapıları , yeniliklere daha hızlı ayak uydurmaları ve istihdam yaratıcı özellikleri nedeni ile KOBİ'ler, ülke ekonomisi açısından önemli kuruluşlardır. Bu yüzden Türk ekonomisinin gelişmesinde katkıda bulunacak her türlü girişim korunmalı ve desteklenmelidir. Bu anlamda, Türkiye'de faaliyet gösteren KOBİ'lerin yaşamakta olduğu finansman sorunlarının incelenmesi, bu sorunlara çözüm yolu bulunması ve KOBİ'lerin AB'liğine bakış açılarının tespiti için bu çalışma yapılmıştır. In contemporary business life, 99% of the firms are either small or medium sized enterprises. In general, these firms constitutes a vital place in increasing the fertility, decreasing of unemployment, strengthening the competition and increasing the life standards of their countries in which they are established. Therefore, countries are interested in SME's problems and try to solve them. The leading problem that a SME encounters is in financial area. Especially in Turkey, due to banking crisis that are experienced in 2000, banking system crashed which disabled them to support SME's as it happened in the past. On the other hand, not only banking system but also government, EU, domestic & foreign associates give financial support to Turkish SME's. SME's are key foundations of an economic life of a country due to their own special nature as being flexible, increasing production & level of employment. Consequently, every enterprise which contributes to the development of Turkish economy should be supported by the government & legal institutions. This study is prepared in order to investigate and analyse the financial problems of SMEs, propose solutions to them and to define the perspective of SME's for EU.
Keywords: Banka ve bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Küçük İşletmeler