Türk sinemasında etnik kimlikler 1990’lı yıllardan günümüze türk sinemasında etnik kimlikler - Erdal, Pelin (My University, 2008)
“1990’lardan Günümüze Türk Sinemasında Etnik Kimlikler adlı bu çalışma”; etnik kimlik kavramının, sinema boyutuna yansımasının 1990’lardan sonraki farklılaşmasını konu almaktadır. Bu yönüyle çalışma, genel itibariyle, etnik kimlik kavramının ortaya çıktığı sürecin hangi dinamiklerden meydana geldiğini belirlemeye çalışmaktadır. Özelde ise 1990 sonrası Türk sinemasında etnik kimlik kavramına dair yaşanan değişimin ve farklılaşmanın alt metnini okumaya çalışmakta, bunu da yine sosyo-politik süreçle birlikte götürmektedir. Böylece konunun sinemaya yansımasındaki neden ve gerekçelerine ulaşılması amaçlanmaktadır. 1. Bölüm, çalışmanın kapsamının anlatıldığı Giriş bölümünden oluşmaktadır. 2. Bölümde dünyada ve Türkiye’de etnik kimlik kavramının ortaya çıkış süreci ve etnik kimlik anlayışının kavramsal açıklamalarına yer verilmiştir. 3. Bölümde, etnik kimlik kavramının sosyo-politik süreçle birlikte şekillenmiş olması nedeniyle, 1950’lerden günümüze, Türkiye’nin sosyo-politik süreci değerlendirilmiştir. 4. Bölümde, 1990’lardan günümüze Türk sinemasındaki etnik kimlikler ve etnik kimlik anlayışının Türk Sinemasına yansıması ve meydana gelen farklılılaşma ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu bölümün devamında 1990’lı yıllardan günümüze, Türk sinemasında etnik kimlik kavramının yer aldığı filmlerin incelenmesi yapılmıştır. Bu çalışmada izlenen yöntem; teorik olarak yapılan tanımlamalar ile pratikte bu yansımanın filmler aracılığıyla ulaştığı noktanın birleştirilmeye çalışılmasıdır. Çalışmanın çıkış noktası temel olarak, 1990 sonrasında etnik kimliğin sinemaya yansıtılmasında ve temsil edilmesinde belirgin bir farklılığın meydana gelmiş olduğudur. Filmlerde etnik kimliğe dair hikâyenin işlenilirliğindeki açıklık ve kullanılan dilde ki belirgin ve açıklayıcı anlatım bu farklılaşmayı destekler niteliktedir. Çalışma sonuçlandırıldığında, 1990 sonrası Türk Sinemasında etnik kimlik kavramının temsil edilme şeklindeki değişim doğrulanmış ve 1990 sonrası dönemde bu anlamda farklı bir dilin yaratıldığı, yaratılan bu dilin Türk Sinemasında daha açık ifadelerle yer aldığı görülmüştür.

This manuscript which bears the title “The Ethnic Identity in Turkish Cinema, from 1990 to Present” focuses on the last two decades of the evolution of the treatment of the ethnic identity issues in the domestic movies. In the first section, which is the introductory part, we introduce the extend and the purpose of this work. Second part discusses the birth and evolution of the ethnic conscious in the world with an emphasis given on Turkey along with the concepts related to the ethnic identity. Since it is the domestic socio-political environment that shaped the progress of ethnic identity concepts, the third section is devoted to the history of Turkish political life from mid ‘50s to present day. It is the fourth section in which the reflections, treatments and affects of the ethnic concepts on the Turkish cinema over the period of 1990s to present is analyzed. The last section consists of the relevant case studies of movies shot within the past twenty years with ethnic identity emphasis. The research methodology followed in this work can be described as a unification of the theoretical descriptions with their practical reflections ascertained from the movies of relevant concepts. The significance of the 1990 can be justified by the fact that, it coincides with the time when the Turkish cinema experience a remarkable paradigm shift on the ethnic identity concepts. The pronounced clarity of the story line and the use of language more effectively are some of the many indicators of the changes mentioned above. The results and conclusions reached with this work are concrete evidences supporting the assertion that suggest the drastic change of the treatment of the ethnic identity concepts in the Turkish cinema starting from 1990 where clear presentation of the story and using specific language elements are some of these aforementioned indicators of this change.
Keywords: İletişim; Türk Sineması