Sulardaki aktif klorun KOİ analizlerine etkisinin incelenmesi - Eraslan, Fatih (My University, 2008)
SULARDAKİ AKTİF KLORUN KOİ ANALİZLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ KOİ analizine aktif klor ve klorür konsantrasyonunun etkisi incelenmiştir. Klorürün etkisini gidermek için HgSO4 ve Ag2SO4 reaktiflerinin miktarının belirlenmiştir ve en iyi analitik şartlar bulunmuştur. Klorürün ters etkisinin azaltılması için HgSO4/ Cl- ve Ag2SO4/ Cl- mol oranları sırasıyla 25 ve 5 olmalıdır. Ayrıca, aktif klor KOİ tayinini etkilediği için aktif klorun klorüre indirgenmesinde Fe (II) gibi uygun bir indirgeme ajanı ilavesi gereklidir. KOİ’ nin doğru sonuçları için, HgSO4 ve Ag2SO4 katılmasından önce örnekteki klorür miktarının tayin edilmesi önemlidir ve hesaplanan reaktif miktarları ilave edilmelidir.

EFFECT OF THE CHLORİNE CONTENT ON THE COD ANALYSES OF WATER SAMPLES Effect of chlorine and chloride concentriations on COD analysis was studied.To eliminate the effect of chloride, the amounts of HgSO4 and Ag2SO4 reagents have been determined and the best analytical conditions have been investigated. To minimize the adverse effects of chloride, HgSO4/ Cl- and Ag2SO4/ Cl- mole ratios should be 25 and 5 respectively. Since, chlorine also effects the COD determination, the reduction of chlorine into chloride by addition of suitable reduction agents, such as Fe (II), is necessary. For accurate results of COD, before the addition of HgSO4 and Ag2SO4, it is important to determine the chloride content of the sample and to add the calculated amounts of the reagents.
Keywords: Çevre Sağlığı; Su Kalitesi Yönetimi; Su_Analiz