The impact of human resources and capabilities on the growth of small firms: Evidence from Turkey - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Özet: Bu çalışma şirketlerdeki insan kaynaklarının ve yeteneklerinin küçük ölçekli işletmelerin büyümesine etkisini incelmektedir. Küçük işletmelerdeki insan kaynakları ve yetenekleri 2 boyutta incelenmiştir: sahip/yöneticinin ve işgücünün kaynakları ve yetenekleri. Yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, aldığı eğitimler, iş tecrübeleri, iş hayatı ile ilgili derneklere üyelik, ebeveynlerin girişimci olması ve başka şirketlerde sorumluluk sahibi olmak sahip/yöneticinin sahip olduğu kaynaklar ve yetenekler olarak alınmıştır. İşgücüne ulaşabilme, işgören bulma ve yerleştirme, oryantasyon, eğitim, ücretlendirme, performans değerleme ve kariyer yönetimi de küçük işletmedeki işgücüne yönelik insan kaynakları yetenekleri olarak alınmıştır. Regresyon analizi sonuçlarına göre eğitim ve ücretlendirme de büyümeyi etkileyen fonksiyonlar olarak ortaya çıkmıştır. Girişimci ebeveyne sahip, iş hayatı ile ilgili derneklere üye ve başka şirketlerde sorumluluk sahibi olmanın da küçük işletmelerin büyümesinde sahip/yöneticiye ait önemli kaynaklar ve yetenekler olduğu ortaya çıkmıştır.

Abstract: This paper explores impact of human resources and capabilities on growth of small firms. Human resources and capabilities of the small firm are analyzed from two dimensions: resources and capabilities of owner/manager and labor. Age, gender, education and training, work experience, professional organization membership, having entrepreneurial parents, and responsibilities in other firms are considered as the resources and capabilities of the owner/manager. The human resources and capabilities for the small firm are identified as availability of human resources, recruitment, selection, orientation, training, compensation, appraisal and career management. Regression analysis results show that training and compensation are determinants of sales growth. Owner/managers with entrepreneurial parents, members of professional organizations and additional responsibilities in other firms are important owner/manager's resources and capabilities for small firm growth.
Küçük işletmelerin büyümesinde insan kaynaklarının etkisi: Türkiye'den bulgular