Advantages of Followers in Emerging Markets - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Küreselleşmenin sonucunda, firmalar tüm dünya ülkelerine potansiyel birer pazar gözüyle bakmaya başlamışlardır. Bu bağlamda 1990’lı yıllardan itibaren, “yükselen pazarlar” olarak da adlandırılan ve oldukça cazip fırsatlar sundukları varsayılan bir grup ülke pazarı, daha dikkatli incelenmeye başlamış, bu yeni pazarlarda başarılı olmanın koşulları tartışılmıştır. Başarıyı etkileyen unsurlardan bir tanesi de, firmaların pazara giriş sırasıdır. Yaygın kanaate göre, yükselen bir pazara ilk giren firma olmak sayısız fırsatı beraberinde getirecek, geç kalan firmalar rekabet avantajı yitirecek ve pazar payı kaybına uğrayacaktır. Bu makalede yaygın görüşün aksi savunulmakta, pazara takipçi firma kimliğiyle girmenin avantajları üzerinde durulmakta, pazara ilk giren firma konumunda bulunmamasına rağmen başarılı olan ve bu başarıyı sürdüren firma örnekleri verilmektedir.

As a consequence of globalization, companies consider the whole world as a potential marketplace. Throughout the 1990s, financial investors, corporate strategists and political leaders from industrialized Western countries have started to intensify their focus on emerging markets. Although proper entry timing into these markets is of prime importance, research until now has focused mainly on particular product sectors in the U.S. Studies on entry timing into emerging markets have claimed that early access to target markets is a desired situation since early entrants learn about the specifications of the market and adjust their marketing strategies accordingly. The present article argues, that being a second mover has many benefits, too, because many examples illustrate how a late entrant may compete successfully with early entrants by identifying mistakes first movers make and bringing distinctive advantages to the market.
Takipçi Firmaların Gelişen Pazarlardaki Avantajları