II. Abdülhamid döneminde Filistin politikası - Gümüş, Saliha (My University, 2009)
Son dönem Osmanlı padişahları içerisinde dikkat çekici birisi olan ve kimi tarihçilere göre son imparator namıyla anılan II. Abdülhamid Han Osmanlı Devletini çöküşten kurtarabilmek için bir yandan dış borçlarla, iç ve dış güçlerle uğraşırken diğer yandan da ülkesine modern kurumları getirmeye çalışmış, ulaşım, ziraat, ticaret ve eğitim alanlarında çeşitli yenilikler yapmış ve bir sürü nitelikli eleman yetiştirmiştir. 19. yüzyılın sonlarında dikkati çeken bir diğer husus ise Yahudilerin Avrupa ve Rusya’da baskılara ve zulümlere uğraması ve bunun neticesinde bu ülkelerden Filistin’e doğru göç etmeye başlamasıdır. Bu durum Filistin’i dikkat çekici hale getirmiştir. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğunun başında da II. Abdülhamid Han’ın bulunması da Yahudilerin Filistin’e göçünü ve bu bölgede uygulanan politikaları dikkatle takip etmemize neden olmuştur. Bu dönemde Yahudilerin Filistin’e göçü engellenmeye çalışılmış ve o bölge dikkatle takip edilmeye başlamıştır. Ayrıca bölgenin kalkınması için çalışılmış, ulaşım, ticaret, ziraat, bankacılık ve sanayi alanlarında çalışmalar yapılmıştır. Karayolları, demiryolları limanlar, posta teşkilatı, telgraf hizmetleri, itfaiye teşkilatı, aydınlatma hizmetleri, bayındırlık faaliyetleri ile temizlik hizmetleri yapılmıştır. Padişahın, Filistin gibi üç semavi dinin kutsal kabul ettiği bir bölgede Devletin son dönemlerinde uyguladığı ekonomik ve sosyal politikalar incelenmeye çalışılmıştır. II

Sultan Abdulhamid II, a noteworthy Ottoman sultan among the sultans of the last era, who, according to some historians, can be cited as the last emperor, not only dealt with foreign debts, domestic and foreign powers in order to rescue Ottoman State from collapse, but also tried to bring modern organizations to his country, and educated lots of qualified people as a result of innovations at the fields of transportation, agriculture, commerce and education. Another point that attracts attention regarding late 19th century is that Jews incurred pressures and persecutions in Europe and Russia, and thus began to immigrate from those countries to Palestine. This made Palestine noteworthy. The fact that Sultan Abdulhamid II was governing Ottoman Empire brought about careful observation of the immigration of the Jews to Palestine, and policies exercised in the region. At these times, immigration of the Jews to Palestine was tried to be prevented, and the territory was carefully followed. Furthermore, efforts were made to develop the region, and studies were conducted on fields of transportation, commerce, agriculture, banking and industry. Highways, railroads, ports, post organization, telegraph services, fire brigade organization, illumination services, public works activities and cleaning services were provided. In this study, it was tried to examine the economic and social policies exercised by the Sultan at a region accepted sacred by all three heavenly religions.
Keywords: Ekonomi_Filistin; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918_Siyaset ve Yönetim_Filistin; Siyaset ve Yönetim_Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918