Hastanede çalışan hemşirelerin kendini gerçekleştirme ve atılganlık düzeylerinin incelenmesi - Çakır, Aylin (My University, 2010)
Araştırma, bir hastanede çalışan hemşirelerin kendini gerçekleştirme ve atılganlık düzeylerinin incelenmesi amacıyla planlandı. 15 Nisan -31 Mayıs 2009 tarihlerinde, bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan hemşirelere uygulandı. Hastanede bu dönemde görev yapan 280 hemşire araştırmanın evrenini oluşturmuş olup 142 hemşireye ulaşıldı. Araştırmanın verilerini toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Kişisel Yönelim Envanteri (KYE) ve Rathus Atılganlık Envanteri (RAE) ölçekleri kullanıldı. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde; ki-kare, fisher exact testi, student’s t testi ve Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Kişisel Yönelim Envanteri (KYE) alt ölçek puan ortalamalarına göre; hemşirelerin yaş seviyesi arttıkça saldırganlığın kabulü ölçeğinde azalma, çekirdek ailede yetişen hemşirelerin geniş ailede yetişen hemşirelere göre saldırganlığın kabulü ölçeğinde artma, lisans eğitimi alan hemşirelerin içten geldiği gibi davranma ölçeğinde artma, hemşirelik mesleğinin kendilerine çok uygun olduğunu ifade eden hemşirelerin kendini gerçekleştirme, kendine saygı, zamanı iyi kullanma, içten geldiği gibi davranma alt ölçeklerinde yükseklik görülmüş olup istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Rathus Atılganlık Envanteri (RAE) alt boyut frekans dağılımına göre; hemşirelik mesleğini isteyerek seçenler ve boş zamanlarında etkinliklere aktif katılan hemşirelerin atılganlık düzeyleri yüksek bulundu ve istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Hemşirelerin kendini gerçekleştirme puan ortalaması 47,0410,59 ve atılganlık puan ortalaması 22,2118,92 olarak bulunuldu. Kişisel Yönelim Envanteri’nin (KYE) alt ölçek puan düzeyi arttıkça, hemşirelerin atılganlık düzeylerinde de artış görüldüğü saptanmış olup KYE ile RAE arasında anlamlı bir kolerasyon vardır. Anahtar Sözcükler: Atılganlık, Hemşire, Kendini Gerçekleştirme

THE RELATIONSHIP BETWEEN NURSE’S ASSERTIVENESS AND SELF-ACTUALİZATİON The aim of the research is to define self-actualization and assertivity levels of nurses who work in an education and research hospital. This research includes all nurses worked in GATA HEH in 15 April – 31 May period. The universe of the research contains 280 nurses who worked there at the time and reached to 142 nurses. Data of the research was obtained by using Personal Data Form, Personal Intention Inventory and Rathus Assertiveness Inventory. Ki-Square, fisher exact test, student’s t test were used to evaluate and compare the data. Pearson’s Correlation was used to find a correlation between variables. According to score means of KYE sub-group; increase of the age shows decrease on tolerance to aggressive behavior. And the person who rose in nuclear family shows more tolerance to aggressive behavior then the person who rose in extended family. Also the groups who have a bachelor degree, spontaneous behaviour, self respect and using time effectively show significantly sigh self-actualization rates. According to RAE frequency distribution; nurses who choose their carrier willingly and who join activities in their free times are observed as having significantly high assertivity levels. Self-actualization and assertivity level mean of the nurses found as 47,045,76 and 22,2118,92 respectively. The results show that increase in sub-group of KYE’s score level also increases the assertivity level. The correlation between KYE and RAE is significant. Key Words: Assertiveness, Nurse, Self-Actualization
Keywords: Atılganlık; Hemşirelik