20. yüzyılın başlarında Osmanlı Şehbenderlerinin ticaret raporları - Arık, Tuğrul (My University, 2009)
Osmanlı, Şehbender, Ticaret, Rapor, Konsolos ÖZET 20. YÜZYILIN BAŞLARINDA OSMANLI ŞEHBENDERLERİNİN TİCARET RAPORLARI Çalışmamızda Osmanlı şehbenderlerinin kaleme aldığı ticaret raporlarından yola çıkılarak Osmanlı Devleti’nin diğer devletlerle olan ticari ilişkileri incelenmiştir. Ticaret raporlarının yanı sıra Osmanlı arşiv belgelerinden ve konuyla ilgili olan daha önceden yapılmış çalışmalardan yararlanılmıştır. Bu çalışmayla Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) öncesindeki yaklaşık 10 senelik bir dönem içerisinde Osmanlı Devleti’nin ticari ilişkilerinin nasıl bir seyir izlediğini görme imkanı doğmuştur. Edinilen bilgilere göre Osmanlı Devleti’nin Avrupa pazarında rekabet edebilme gücünün, teknolojik yönden geri kalmışlığın ve siyasi gelişmelerin etkisiyle gittikçe azaldığı görülmüştür. Bununla beraber doğu ülkeleriyle olan ticaretinde ise nakil yollarının nispeten iyiliği ve üretim kapasitesinin miktarıyla daha avantajlı bir konumda olduğu rahatlıkla söylenebilir. Çalışmamız sayısal açıdan zengin veriler de içermektedir. Bu verilerin çeşitli kaynaklardan yararlanarak daha da çoğaltılması ve düzenlenmesi ile konuyla ilgili güvenilir istatistiki çalışmalar yapma imkanı doğacaktır. Yapılabilecek uzun dönemli güvenilir analizler ile iktisat tarihi alanında önemli sonuçlar elde edilebilir.

THE TRADE REPORTS OF OTTOMAN CONSULS IN EARLY 20. CENTURY The trade connections of Ottoman Empire had been examined with other states by the consul reports of Ottoman. Also we have used the documents of archive of Ottoman that had been prepared. It is possible to see the connections of commerce of Ottoman’s 10 years before the First World War (1914-1918). Because of backwardness of technology and politic developments that the ability of competition of Ottoman was decreased in the market of Europe. In the meantime the commerce was in better position because of being better transport and being the capacity of production in comparison with the east countries. This thesis contains a lot of rich datas and it is possible to arrange and augment those datas for the reliable statistics. We can have the best results in the long time periods with some reliable analysises in the economic history.
Keywords: Ticaret_Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918