1912 Şarköy-Mürefte depremi ve etkilediği alanlar - Terekli, Bülent (My University, 2011)
9 Ağustos 1912 Şarköy-Mürefte depremi, Perşembeyi Cumaya bağlayan gece saat 01.29’da gerçekleşmiştir. Deprem 7,3 büyüklüğünde olup yaklaşık 50 saniye kadar sürmüştür. Kuzey Anadolu Fay hattının Marmara Denizi içerisinden geçen uzantısının Ganoz kısmında meydana gelen 9 Ağustos depremi, başta Mürefte, Şarköy, Tekirdağ, Gelibolu, Çanakkale, İstanbul, Çorlu, Çatalca, Limni Adası olmak üzere, Balıkesir, İzmir, İzmit, Romanya, Yunanistan ve Fransa’ya kadar çok geniş bir alanda etkili olmuştur. Bu deprem özellikle Şarköy ve Mürefte’yi etkilemiş bu yerleşim yerlerinde bulunan binaların hemen hepsi kullanılamaz bir hale gelmiştir. Mürefte’de 707 Şarköy’de 183 olmak üzere deprem bölgesinde yaklaşık 1115 kişi hayatını kaybetmiştir. Evlerin alt katları kargir üst katlarının ise ahşaptan yapılmıştı. Depremin etkisi ile aydınlatma lambalarının sebebiyet verdiği yangınlar çıkmış, ahşap bölümlerin altında kalan onlarca kişi bu yangınlarda hayatını kaybetmiştir. Hükümet deprem sabahı başlamak üzere bölgeye yiyecek malzemesi, sağlık ekipleri ve çadır sevk etmeye başlamıştır. İlk iki konuda ciddi bir başarı gösterilmişse de barınma konusunda sorunlar tam olarak giderilememiştir. Balkan Savaşlarının çıkması ve deprem bölgesinin de içinde bulunduğu Doğu Trakya’nın Bulgar işgaline uğraması depremzedelerin acılarını daha da artırmıştır. Bölge halkının önemli bir bölümü gayrimüslimdi. Bu yüzden dış ülkeler ve onların Osmanlıdaki temsilcileri başta olmak üzere afetzedelere yardımlarda bulunulmuştur. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelen bu yardımlarla afetzedelerin yaraları sarılmaya çalışılmıştır.

August 9, 1912 Şarköy-Mürefte earthquake, on the night of Thursday to Friday at 1,29 am, occured. 7,3 magnitude earthquake was about 50 seconds took up. North Anatolian fault line passing through the sea of Marmara Ganoz extension is part of the earthquake occured on august 9, especially Mürefte, Şarköy, Tekirdağ, Gelibolu, Çanakkale, İstanbul, Çorlu, Çatalca, Limni Island, including Balıkesir, İzmir, İzmit, Turkey, Romania and France was effective in a wide area. The earthquake affected especially Şarköy and Mürefte, Almost all of the buildings on the residental areas became unavailable. 707 people in Mürefte, 183 people in Şarköy, nearly 1115 people have died in the earthquake region. The lower floors of the houses was made of masonry and The upper floors of the houses was made of wood. During the earthquake lighting lamps caused a fire, under the wooden parts, dozens of people died in the fire. On the morning of the earthquake, Goverment began to dispatch food supplies, medical teams and tents to the earthquake region. There was a significiant achievement of the first two subjects but there was a serious housing problems. The start of the Balkan wars and Bulgarian occupation of Eastern Thrace in the earthquake zone increased the pain of the earthquake victims even more. An important part of people in the region was non-muslim. So foreign countries and their representatives in the Ottoman Empire helped to the victims. Domestic and Foreign aids has recovered the wounds of the victims.
Keywords: Depremler_Türkiye; Jeoloji