Hedge fund stategıes : performance, risk and diversification opportunities - Benmahi, Hind (My University, 2023)
Bu tezin amacı, son yirmi yılda farklı zaman dilimlerinde ve piyasa koşulları altında, serbest yatırım fonu stratejilerinin özelliklerini ve riske göre ayarlanmış performanslarını derinlemesine anlamak için serbest yatırım fonu (hedge fon) stratejilerini incelemektir. Bu tezde, serbest yatırım fonu stratejilerini, MSCI World Index tarafından temsil edilen, küresel hisse senedi piyasası ile karşılaştırmak için çoklu performans ölçümleri kullanılmıştır. Ayrıca, bu çalışmada daha iyi performans gösteren fon türünün belirlenmesi amacıyla serbest yatırım fon stratejileri ile yatırım fonlarının riske göre ayarlanmış performansları karşılaştırılmaktadır. Son olarak, bu tez çalışmasında, farklı serbest yatırım fonu stratejilerinin çeşitlendirme bağlamında sunduğu olanakları değerlendirmek için eş bütünleşme analizi kullanılmıştır. Bu çalışmada, serbest yatırım fonu stratejilerinin performansları, varlık fiyatlama modelleri (Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modeli, Fama-French 3 Faktör Modeli, Carhart 4 Faktör Modeli and Fama-French 5 Faktör Modeli), Sharpe rasyosu ve Sortino Rasyosu kullanılarak, 2001-2020 dönemi ile dört farklı ara dönemde (2001-2005, 2006-2010, 2011-2015 and 2016-2020) analiz edilmiştir. Ayrıca, yatırım fonlarının performansları da Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modeli, Sharpe rasyosu ve Sortino Rasyosu kullanılarak 2008-2019 dönemi için incelenmiştir. Bulgular, genellikle serbest yatırım fonu stratejilerinin, MSCI World'den daha iyi performans gösterdiğini ve yatırım fonlarından daha iyi risk ayarlı performans sağladığını göstermiştir. Ayrıca, en iyi performans gösteren stratejilerin genellikle Yönlü (Küresel Makro, Gelişmekte Olan Piyasalar) ve Olay Odaklı stratejiler (Sıkıntılı Borç, Çoklu strateji) olduğu, Göreceli Değer ve Uzun/ Kısa Öz sermaye stratejilerinin ise en az performans gösteren stratejiler olduğu bulunmuştur. Ara dönem analizi ise serbest yatırım fon stratejilerinin farklı özelliklerini ve farklı piyasa koşullarındaki performanslarını ortaya çıkarmıştır. Küresel Makro ve Gelişmekte Olan Piyasalar, farklı piyasa koşullarında iyi bir performansla öne çıkarken, diğer stratejiler, dalgalanan piyasalarda (Olay Odaklı, Yönetilen gelecekler) veya yükselen ve nötr piyasa koşullarında (Dönüştürülebilir Arbitraj) iyi performans göstermiştir. Son olarak, eş bütünleşme analizi, fon yöneticilerinin farklı fon yönetimi yaklaşımları olduğunu ortaya koymuştur.

The aim of this thesis is to examine individual hedge fund strategies in order to get a deep comprehension of their features and risk-adjusted performances in distinct time periods and market conditions over the last two decades. The paper encloses multiple performance measurement to compare hedge fund strategies with the global equity market which is represented by the MSCI World Index. It also compares hedge fund strategies with mutual funds to ascertain which fund type achieve a better risk-adjusted performance. Finally, this thesis study will use Cointegration analysis to evaluate the diversification opportunities by the use of distinct hedge fund strategies. In this study, the hedge fund performances are analyzed for 2001-2020 period, and for four sub-periods (2001-2005, 2006-2010, 2011-2015 and 2016-2020) using asset-pricing models (Capital Asset Pricing Model, Fama-French Three Factor, Carhart Four Factor and Fama-French Five Factor Models), the Sharpe ratio and the Sortino ratio. Mutual fund strategies Indices are also analyzed for 2008-2019 using the Capital Asset Pricing Model, Sharpe ratio and Sortino ratio. The findings demonstrated that the majority of hedge fund strategies indices performed better than the benchmark MSCI World and provide better risk-adjusted performance than mutual funds. Moreover, it is found that the best performing strategies are mostly Directional (Global Macro, Emerging Markets) and Event Driven strategies (Distressed Debt, Multi- strategy) while Relative Value and Long/ Short Equity strategies are the least performing strategies. The sub-period analysis revealed the distinct features of hedge fund strategies and their performance in different market circumstances. Global Macro and Emerging Markets stand out with a good performance in distinct market conditions while other strategies perform well in periods of fluctuating markets (Event Driven, Managed Futures), or rising and neutral market conditions (Convertible Arbitrage). Finally, the cointegration analysis demonstrated that managers do not adopt the same management styles.
Keywords: Alpha; Cointegration; Factor models; Faktör Modelleri; Hedge Fonları; Hedge funds; Investments; KointegrasyonHedge Funds; Mutual funds; Riskten korunmalı fonlar; Sharpe Rasyonu; Sharpe Ratio; Sortino Rasyonu; Sortino Ratio; Yatırım fonları; Yatırımlar