Bilgisayar haberleşmesinde şifreleme (kripto) yazılımıyla güvenliğin sağlanması - Andiç, Ersin (My University, 2002)
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgisayar kullanımı giderek artmıştır. Kurumlardan, evlere kadar her yerde bilgisayar kullanılmaya, haberleşme bilgisayarla yapılmaya ve hatta bilgiler dahi bu cihazla saklanmaya başlanmıştır. Bunun doğal sonucu olarak güvenlik sorunu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, bilgisayarla iletişimin gerçek anlamda kişisel ve güvenli kalmasını sağlamak amacıyla bir program geliştirilmeye çalışılmıştır. Bilgisayarla iletişim iki kişi arasındaki çevirmeli bağlantı olarak ele alınmıştır. Araştırma aşamasında bir çok algoritma incelenmiş ve şifreleme algoritması olarak AES Rijndael algoritması seçilmiştir. Çalışmada ilk önce şifrelemenin tarihçesi, şifreleme algoritmaları çeşitleri ele alınmıştır. Şifrelemenin tarihçesinin eski çağlara uzandığı ve insanların bilgi güvenliği için her çağda elinden geleni yaptığı görülmektedir. Geniş olarak AES algoritmasının yapısı anlatılmış, son olarak geliştirilen programın çalışması ve kullanımı anlatılmıştır. Bu yazılım sadece Com1 ve Com2 seri portlarını tanıyabildiğinden, ancak harici modemlerle kullanılabilir. Yazılan program şifreli ve şifresiz bağlantı yapabilmekte, kullanıcının isteğine göre güvenli bir ortam sunmaktadır. Programın gerektiği gibi çalıştığını görebilmek için bir test yazılmıştır. Yapılan denemelerde FIPS PUB-179 AES standardına uygun sonuçlar alınmıştır. Program herkesin anlayacağı ve kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca programın veri güvenliğini içeren bir derste nasıl bir araç olabileceğide gösterilmiştir. Due to the technological developments, computer usage is increased accordingly. From the companies to home users, people are used to use computer for communication and saving data. As a result of this, a security problem was appeared. In this study, in order to keep computer communication personal and secure, a software was tried to be developed. Communicating via computer was handled as a dial up connection between two people. A lot of algorithm, which is related to cryptography , were examined during the research, and AES Rijndael algorithm was selected as a cryptographic algorithm. First of all, the history of cryptography, and cryptographic algorithms were discussed in the study. It appears that, cryptographic history is originated from old ages, and, in the every age, people tried hard to keep their data in secure. Also, AES algorithm and use of the software are explained in detail. This software can be used just with external modems due to the recognizing Com1 and Com2 serial ports. The program, which was written, is able to get connection in ciphered or non-ciphered environment according to user's wishes. A test program was written to examine whether the program cipher-decipher routines are running properly. The result of test software are approved of FIPS PUB-179. The program was designed so as to be understood and used by everyone. Also, it is explained how the program can be used in a class which includes data security.
Keywords: Bilgisayar programlaması; Bilgisayar sistemlerinde veri; Genel Konular; İletişim, Bilgisayarla; Veri güvenliği; Veri şifreleme