Sağlıklı yaşlı bireylerde motor ve duyusal sinir iletimi değerleri - (:unkn) unknown (My University, 1998)
Yaş, sinir iletimi çalışmalarını etkileyen önemli bir faktördür. Biz de çalışmamıza 50-70 yaş arası (yaş ortalaması 58.2±7.3) 19'u kadın 11'i erkek toplam 30 sağlıklı, gönüllü birey aldık. Üst ekstremitede median ve ulnar sinirlerin hem duyu hem de motor sinir iletimlerini, alt ekstremitede ise peronealis profundus, tibialis posterior motor sinirleri ile sural duyusal sinir iletimlerini değerlendirdik. Sinir iletiminin yanı sıra distal latans ve amplitüd parametrelerini de araştırdık. Elde ettiğimiz değerleri 25-35 yaş arası genç erişkin değerleriyle istatistiksel olarak karşılaştırdık. Sonuç olarak, median, ulnar motor sinir iletim hızları ile peroneal, posterior tibial ve sural sinir iletim hızlarında ve distal latanslarında istatistiksel olarak anlamlı bir yavaşlama tespit ettik (p< 0.05). Median ve ulnar duyu sinir iletimleri ie distal latanslarında anlamlı bir fark bulamadık. Ek olarak amplitülerde de anlamlı bir fark saptamadık.

Age is an important factor which influences nerve conduction studies. We assessed 30 healthy volunteers (min-max age; 50-70, age range 58.2±7.3). We investigated motor and sensory nerve conduction studies of the median and ulnar nerves in upper extremities, and motor conduction studies of the deep peroneal, posterior tibial nerves and sural nerve conduction studies in lower extremities. We evaluated also distal latency and amplitudes. We combined these parameters with healthy, younger cases statistically. As a result, we found statistically significant prolongation in conduction velocities of median and ulnar motor nerves, and peronal, posterior tibial and sura! nerves; and delay in distal latencies of these nerves (p< 0.05). However, we did not found any difference in nerve conduction velocities and distal latencies of median and ulnar sensory nerves. In addition, we did not establish significant decrease in amplitudes.
Motor and sensory nerve conduction studies in healthy and elderly cases
Keywords: Geriatri ve Gerontoloji; Rehabilitasyon