Psikolojik sermayenin örgütsel sinizm üzerindeki etkileri - Kızılsavaş, Hande (My University, 2021)
Psikolojik sermaye ve örgütsel sinizm, günümüzde önemi artan kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Literatürde psikolojik sermaye boyutları ve örgütsel sinizm boyutları arasındaki ilişkinin incelendiği araştırmaların ve verilerin sınırlı olması sebebiyle bu çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada psikolojik sermayenin örgütsel sinizm üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmamız İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde deri sektöründe görev yapan gönüllü mavi yaka çalışanların katılımıyla toplanan veriler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 400 adet anket dağıtılmış olup 296 adet geri dönüş gerçekleşmiştir. 296 adet geri dönüşten 284 adet veri analizlere dahil edilebilmiştir. Yapılan çalışma neticesinde psikolojik sermaye ile örgütsel sinizm arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Psikolojik sermaye alt boyutları ile örgütsel sinizm alt boyutları arasındaki ilişkiyi incelemek için yapılan analiz sonucunda; psikolojik sermaye boyutlarından öz yeterlik, iyimserlik ve psikolojik dayanıklılık boyutu ile örgütsel sinizm boyutları (bilişsel, duyuşsal, davranışsal sinizm) arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Psikolojik sermaye umut boyutu ile örgütsel sinizm alt boyutlarından bilişsel ve duyuşsal sinizm ile negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunurken davranışsal sinizm boyutu ile arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Yapılan çalışmada son olarak; araştırmanın sınırlılıklarına ve gelecekte yapılacak olan çalışmalar için birtakım tavsiyelere yer verilmektedir.

Psychological capital and organizational cynicism are two important concepts with increasing significance today. This study was conducted because of the lack of literature and data in the field examining the relationship between psychological capital dimensions and organizational cynicism dimensions. In this study, the effects of psychological capital on organizational cynicism were examined.In this research, data were collected from volunteer blue collar workers of Istanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi. 400 questionnaires were sent out and 296 were recalled as a part of this study. 284 from those 296 were fit to be included in data analysis. As a result of this study, a significant negative correlation was found between psychological capital and organizational cynicism. When sub components of psychological capital were analyzed in relation with sub components of organizational cynicism, these results were found: a significant negative correlation was found between the psychological capital sub components of self competence, optimism and emotional resilience and the organizational sub components (cognitive, emotional, behavioral cynicism). A significant negative correlation was found between the psychological capital sub component hope and the organizational cynicism sub components of cognitive and emotional cynicism; whereas a significant correlation was not found between sub components of hope and behavioral cynicism. In conclusion, recommendations were included for future studies based on the limitations of this research.
Keywords: Capital; Çalışma ekonomisi; Labor economics; Management; organizational cynicism; örgütsel sinizm Psychological capital; Psikoloji; Psikoloji, Endüstriyel; Psikolojik sermaye; Psychology; Psychology, Industrial; Sermaye; Yönetim