Doğru akım makineleri ve senkron makineler deneylerinin multimedya araçları ile teknik eğitime hazırlanması - Topal, Hasan Oğuzhan (My University, 2005)
E-Learning which is an education method performed by using the Internet, is becoming widespread day by day. Universities and secondary schools are arranging lessons and certificate programs in this way. The Internet technology gives an opportunity to use multimedia devices such as video, voice, animation etc. for arranging education programs. So, traditional class environment becomes an imaginary class on the web and educational performance increases. In this research, an aid consultant model which will be accessible on the Internet by education institutions, is prepared by examining computer-aided programs. This model gives students who are in Technical Education Faculties Electric Classes an opportunity to get information about Experiments of Direct Current Machines and Synchronous Machines on the Internet. in addition, a CD presentation is prepared for conditions of the Internet are not available. Transferring theoretic information, connection schemas, results of measures etc. to electronic environment supports students a big advantage to get information about the subject whenever they want. Also, students can save images of applications and learn procedures step by step relatively and sensorial on the Internet and with the help of the CD presentation. Key words: E-learning, text and visual materials. February, 2005Hasan Oğuzhan TOPAL

Günümüzde internet altyapısı kullanılarak yapılan uzaktan eğitime yönelik çalışmalar yaygınlaşmaktadır. Bu yolla üniversitelerde ve orta öğrenim kurumlarında dersler açıldığı gibi, sertifika programları da düzenlenmektedir. Internet'e yönelik teknolojik yenilikler bu tür derslerin hazırlanması sırasında video, ses, animasyon gibi çoklu-ortam araçlarının kullanımına imkan vermektedir. Bu da geleneksel sınıf ortamının, Web üzerine sanal sınıf olarak taşınmasını sağlamakta ve eğitimi daha zengin ve etkin kılmaktadır. Sizlere sunulan bu çalışmada eğitim ve öğretimi etkileyen bilgisayar destekli, internet erişimli eğitim programları ele alınarak, ülkemizde yakın gelecekte geçerli olacak eğitim kurumları için internet üzerinden erişilebilir destekleyici danışman bir model hazırlanmıştır. Hazırlanan bu model Teknik Eğitim Fakülteleri Elektrik Bölümü öğrencilerinin, Elektrik Makineleri Laboratuarı'nda yapılmış olan Doğru Akım Makineleri ve Senkron Makineler Deneylerine istedikleri anda internet yoluyla erişebilmelerine olanak tanımıştır. Internet erişimi olmaması durumu için bir de CD sunumu hazırlanmıştır. Yapılan deneylerle ilgili teorik bilgiler, bağlantı şemaları, ölçüm sonuçları vb. ayrıntılar elektronik ortama aktarılarak öğrencilerin bu bilgilere istedikleri zaman ulaşabilmesi için büyük kolaylık sağlanmıştır. Ayrıca, yapılan deney uygulamalarının görüntüleri de kaydedilerek öğrencilerin bu deneyleri görüntülü ve sesli bir biçimde internet ve CD sunumu yoluyla izleyerek öğrenmelerine olanak sağlanmıştır. Uzaktan eğitim, yazılı materyaller, görsel materyaller. Şubat, 2005Hasan Oğuzhan TOPAL
Keywords: Eğitim; Mektupla eğitim yapan okullar ve kurslar; Uzaktan Eğitim; Yetişkin eğitimi