Şemsüddin El-Kaşgari’nin Mühimmâtu’z-Zevceyn adlı eserinin tahkiki - Hidayet, Tevfik (My University, 2014)
Toplumumuzdaki pek çok maddi ve manevi problem İslam’ın aile ile ilgili emir ve tavsiyelerini bilmemek veya uygulamamaktan kaynaklanmaktadır. Eğer aileyi oluşturan karı ve kocalar İslam’ın bu konudaki emir ve tavsiyelerine uyarlarsa mutlu bir aile hayatına kavuşur, dünya ve ahiret seâdetine erişebilirler. Mutlu bir aile hayatının ön şartı dindar bir eş seçerek aile kurmaktır. Geçici nikah aile ve toplum için bir felakettir. Karı ve kocalar aralarındaki problemlerin çözümünde de İslam’ın tavsiye ettiği şekilde hareket etmelidirler. Eşler İslam dininin kendilerine emrettiği görevleri yerine getirmeli, birbirlerine karşı sevgi ve saygı içinde olmalıdırlar. İyi bir aile hayatı yeni yetişecek nesil için de gereklidir. Zira başarılı nesiller ancak mutlu ailelerde yetişebilir. Kadınların ev içinde bir takım görevleri vardır. Kadınlar bunları yerine getirmekten imtina etmemelidirler. Kadınlar eşlerine sadık olmalı ve kocalarından ilgilerini esirgememelidirler. Ve son olarak da kadınların peygamberimize yaptığı bey’atı kendilerine örnek almalıdırlar.

The root of many psychological and material problems in our society lays on ignorance and not practicing of the orders and recommendations of Islam on family affairs. If husbands and wives respect the orders and recommendations of Islam on the family affairs, a happy family life can be achieved, both in this world and the life after. The precondition of a happy family life is to set up a family by choosing a religious mate. Weak, temporary marriage is a disaster for families and the society. Solution of problems between couples lays on practicing what Islam recommends. Mates must respect the orders and fulfill the duties assigned to each one and show respect and love to each other. A good family life is also important for the next generation because successful generations can grow only in happy families. Women have some assignments within the family. Women should not hesitate to do the same. Women must be faithful to their husbands and take interest in their husbands. Finally, women are to have the statement of women to our prophet as modal.
Keywords: Eleştiri ve Yorum; Eserleri; İslam Dini; İslam Hukuku; Mühimmâtu’z-Zevceyn; Şemsüddin El-Kaşgar; Tarih