Türkiye' de linyit madenciliği ve özelleştirme - (:unkn) unknown (My University, 1998)
Yeni liberal politikaların başlıca amaçlarından biri olarak ortaya çıkan özelleştirme olgusu, ekonomide etkinliğin sağlanması, sermayenin tabana yayılması gibi gerekçelerle topluma sunulmaktadır. Oysa özelleştirme uygulamalarıyla, küreselleşme söylemi altına uluslararası sermaye Türkiye gibi çevre ülke olarak tanımlanan gelişmekte olan ülkelerin ellerinde bulunan ve sanayi kuruluşlarını ve doğal kaynaklarını ele geçirmeyi hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda da Türkiye'de enerji üretiminde bugün gelecekte son derece önemli olan linyit ve diğer enerji kaynakları öncelikle yerli ve yabancı sermayeye sunulmak istenmektedir. Bu çalışmada örnek olarak aldığımız linyit madenciliği, Türkiye'de özellikle elektrik üretiminde yaptığı katkı ile GSMH'da ve ödemeler dengesinde önemli ve stratejik sayılabilecek bir yere sahiptir. Bu sektörün ve buna bağlı olarak elektrik üretiminin özelleştirilmesi, bir taraftan Türkiye'nin gelecekteki ekonomik ve siyasal gücünü büyük ölçüde ortadan kaldıracak ve bağımlılığını arttıracak, diğer taraftan da enerji sektöründe oluşacak tekelleşme nedeniyle aşırı düzeyde belirlenecek fiyatlar, üretim maliyetlerinin artmasına ve toplumun yaşam düzeyinin daha da olumsuzlaşmasına neden olacaktır.
Lignite mining in Turkey and privatization
Keywords: Enerji ve Yakıtlar; İşletme Finans; İktisat; Coğrafya; Uluslararası İlişkiler; İşletme