Elit futbolcularda angiotensin dönüştürücü enzim (ACE) Gen polimorfizminin, normal popülasyon ile karşılaştırılması - Başöz, İsmail (My University, 2002)
Sporcuların başarılarının temelinde yatan birçok faktörün var olduğu bilinmektedir. İyi antrenman, motivasyon gibi edinilen değerlerin yanında, antropometrik değerler, kişilik gibi, sporcularda varolan faktörlerin etkisi bilinmektedir. Bununla birlikte genetik özelliklerin de performansa etkisi olduğu iddiaları gün geçtikçe daha fazla çalışma konusu olmuştur. Son zamanlarda yapılan çalışmalar Angiotensin Dönüştürücü (Converting) Enzim (ACE) polimorfizmi ile sportif performans arasındaki ilişkiye dikkat çekmektedir. Sportif performasın belirleyici faktörlerinden ve kondüsyonel özelliklerden kardiovasküler dayanıklılığın I/ I genotipi ve süratin D/ D genotipleri ile yakın ilişkisi olabileceğine dair deliller gösterilmiştir. Bazı çalışmalarda ise bu iddiaları destekleyecek veriler elde edilememiştir. Bu çalışmada kendi yaş gruplarında üst düzey futbolcular olan 35 denekte ACE polimorfizmi belirlenmiştir. Öncelikle bulgular 100 kişilik gönüllü, sağlıklı, erkek, genel populasyonla karşılaştırılmıştır. Genomik DNA deneklerin beyaz kan hücrelerinden elde edilmiştir. ACE geninin insersion(I) ve delesyon(D) şekilleri polimorfik bölgede PCR ile çoğaltıldıktan sonra agaroz jel elektroforezi ile belirlenmiştir. Sonuçlar ki-kare ve pearson korelasyon testleri ile değerlendirilmiştir. Ardından futbolculara dayanıklılık ölçümü amacıyla laktat testi uygulanmıştır. Sıralanan bulgular genotip altgrupları ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar varyans analizi ve pearson korelasyon testleri ile değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre, denekleri ile genel populasyonun ACE genotipleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05) . Performans testleri sonucunda; genotip altgrupları ile laktat testi sonuçları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>005) Özelliği itibariyle her türlü kondüsyonel özelliği neredeyse eşit olarak gerektiren bir performans dalı olan futbolda, yetenekli sporcuların önceden tespiti açısından, ACE polimorfizmi tespiti yolu ile bir sonuç elde edebilmek, en azından şimdilik, uygun görülmemektedir. It's known that many factors create basis for the success of players. The gained qualities like well training and motivation and the antrophometric qualities like personality are important. With this qualities the hereditory qualities are claimed to be important and nowaday this thoughts are subject to a lot of researches. Recent studies underline the relationship between athletic performance and angiotensin converting enzyme (ACE) polymorphism. There are some evidence about relationship between D/ D genotypes of speed and one of the determiners of athletic performance and conditional qualities; I/ I genotypes of cardio vasculer endurance. However some other studies haven't found proving data. In this study ACE polymorphism is found in 35 subjects who are elite football players in their age group. Firstly, the outcome is compared with an avarage, healthy, male volunteer population consisting of 100 people. Genomic DNA is taken from the subjects' white blood cells. The insertion and deletion forms of ACE gen are multiplied in the polymorphic area with PCR and seen with agoroz gel electroforezi. The results are evaluated with ki kare and pearson correlation tests. Then the footballers are put through a lactate test to evoluate their endurance. The data found are compared with the genotype sub groups. The results are concluded with varyans analysis and pearson correlation tests. According to the results there is no significant difference between the ACE genotypes of the subjects and the avarage male population.(p>0.05) According to the results of the performance test there is no significant relationship between genotype sub groups and lactate test.(p>0.05) Because of its nature football requires all the conditional qualities nearly equal and as a consequence determining ACE polymorphism is not yet a way of determining talented athletes beforehand.
Keywords: Futbol Eğitimi